A kontaktlencse tisztítása és fertőtlenítése multifunkciós ápolófolyadékkal.

A lencse tisztítása és fertőtlenítése az egyik legfontosabb dolog, amit tennie kell. A kontaktlencsék helytelen kezelése és tisztítása a szemfertőzések, illetve más szemproblémák egyik fő oka. Ezért a lencsék tisztítása és fertőtlenítése legyen a napi rutinja része, amikor a nap végén eltávolítja azokat.

Természetesen ha egynapos lencsét választott, akkor mindezzel nem kell törődnie!

1. lépés:
Ha eltávolította a lencséket és a behajlított tenyerébe helyezte, akkor cseppentsen a lencsék felületére friss kontaktlencse-ápoló folyadékot. Kövesse a multifunkciós ápolószerhez mellékelt utasításokat és használja az abban leírt mennyiségeket.

2. lépés:
Dörzsölje meg a lencsét az ápolófolyadékban. Kövesse a multifunkciós ápolószerhez mellékelt utasításokat a dörzsölési és öblítési idővel kapcsolatban. Győződjön meg róla, hogy a lencse mindkét oldalát megtisztította.

3. lépés:
Helyezze a lencsét a tokjába, öntsön rá friss ápolófolyadékot, majd zárja le a tokot. Kövesse a multifunkciós ápolószerhez mellékelt utasításokat a lencse áztatási és fertőtlenítési idejére vonatkozóan.

És már kész is! Ha nem használja a lencséket, akkor mindig tokban tárolja, amiben ellepi a friss kontaktlencse-ápoló folyadék.

A lencse ápolása

A kontaktlencse érzékeny, ugyanakkor nagyon kifinomult orvosi eszköz. Kezelje figyelmesen és hozza ki a legtöbbet a lencséiből.

  • Mindig tartsa magát ahhoz a viselési periódushoz, amelyet a szemész szakorvosa, optometristája megállapított Önnek. Kerülje a kihordási idő megnyújtását, ez árthat a szemének és a lencséjének.
  • Bánjon finoman a lencsékkel! A mai lágy kontaktlencsék elszakadhatnak. Ha bármely lencséjével ez előfordul, akkor dobja el. A lencse kezelése során ne szorítsa össze azokat és figyeljen oda minden olyasmire, amiben megakadhatnak, mint például ékszer vagy köröm.
  • Minden alkalommal friss kontaktlencse-ápoló folyadékot használjon. Vizet, nyálat soha. Ne használja többször az ápolószert. Friss ápolószer használatával minimalizálhatja annak kockázatát, hogy baktériumok és más szennyeződések kerüljenek a lencsére.
  • Dörzsölje meg és öblítse le még azokat a lencséket is, amelyekhez úgynevezett „dörzsölés nélküli” ápolási rendszert ajánlanak. Az ápolófolyadékhoz mellékelt utasításoknak megfelelően, friss folyadékban tisztítsa meg és fertőtlenítse a lencséket, friss folyadékkal öblítse le őket, majd pedig még több friss oldatban dörzsölje meg és öblítse le őket ismét. A kutatások szerint még mindig ez a legjobb módja a lencsék tisztán tartásának. Ha olyan folyadékot használ, amely peroxidot tartalmaz, akkor kövesse a vonatkozó használati útmutatót, valamint olvassa el a csomagoláson található figyelmeztetéseket és tegye meg az óvintézkedéseket. Soha ne kerüljön a peroxidos oldat közvetlenül a szemébe.
  • Minden használat után öblítse ki a lencsetokot, majd helyezze kinyitva és felfordítva egy tiszta, száraz helyre, amíg használja a lencséket. Az általános ajánlás szerint minden új ápolófolyadék megnyitásakor, de legalább három havonta kezdjen új tokot használni.

Mint mindig, most is a szemész szakorvosa, optometristája a legjobb információforrás és segítség. Mindig tartsa be az utasításait, együtt a lencsékhez, tokhoz és ápolófolyadékhoz mellékelt utasításokkal. Követve a fentieket, az Ön lencséje és szeme a lehető legjobb formában fog maradni.