Kövesse a lenti lépéseket lassan és kíméletesen! Mint a felhelyezésnél, itt is mindig ugyanazon az oldalon kezdje el, így elkerülheti, hogy felcserélje a jobb és a bal oldali lencséket.

Első mindig a kézmosás!

1. lépés:
Álljon egy jól megvilágított tükör elé.

2. lépés:
Nézzen felfelé.

3. lépés:
A nem domináns kezének mutatóujjával húzza fel a felső szemhéját a szeméről.

4. lépés:
A domináns keze középső ujjával húzza le az alsó szemhéját.

5. lépés:
A mutató- és a hüvelykujja ujjhegyével finoman nyomja össze, majd húzza a lencsét lefelé és a szemétől kifelé. Ügyeljen rá, hogy ne hajtsa össze vagy szakítsa ki azt.

6. lépés:
Helyezze a lencsét a másik tenyerébe és lazán hajlítsa be a tenyerét. Öntsön friss multifunkciós kontaktlencse-ápoló folyadékot a lencse felületére. Olvassa el A kontaktlencse ápolása című részt további részletekért és arról, hogyan tisztítsa és fertőtlenítse a lencséit.

7. lépés:
Ha olyan kontaktlencsét visel, amelynek több nap a kihordási ideje, akkor győződjön meg róla, hogy olyan tároló tokba teszi, amelyen az „L” (bal) és az „R” (jobb) jelölés egyértelműen fel van tüntetve. Kövesse a kontaktlencse-ápoló folyadékhoz mellékelt utasításokat.

Pillanatok alatt a kontaktlencsék szakértője lesz. De ha a biztonság kedvéért az első alkalommal segítségre van szüksége, akkor íme néhány tipp a kontaktlencse könnyebb eltávolításához:

  • Ha nehéz eltávolítani a lencséket, akkor próbáljon meg néhány csepp nedvesítőcseppet cseppenteni a szemébe. A szemszárazság miatt nehezebb lehet a lencsék eltávolítása.
  • Ha a lencsét a szem fehér része felé és/vagy az alsó szemhéja felé húzza, úgy könnyebb lehet az eltávolítás. A lencsének és a szeme színes részének megegyezik az alakja, a lencse ennek köszönhetően marad a helyén. Ha a lencsét a szemfehérje felé mozdítja el, úgy könnyebben elválik a szemtől.
  • Eltarthat egy ideig, amíg hozzászokik az új lencsékhez. Ne siessen. Szánjon rá több időt, amikor először távolítja el az új lencséket.
  • Ha a lencse szélei összetapadnak, cseppentsen rá egy csepp friss folyadékot és a tenyerében, finom dörzsöléssel válassza szét a széleket.