Mielőtt először felhelyezné a kontaktlencséjét:

  • Mindig hordja magával szemüvegét. Előfordulhat, hogy a kontaktlencse-használat közben pihentetni szeretné a szemét, és jó, ha ilyenkor kéznél van a szemüvege.
  • Legyen otthon elegendő kontaktlencse-ápoló folyadék. Kellemetlen lehet, ha a nap végén derül ki, hogy kifogyott a folyadékból. Fontos, hogy soha ne használjon csapvizet a kontaktlencsék tisztításához! Megfertőzheti őket, kárt okozhat a szemének.
  • Mielőtt megérintené a kontaktlencséit, mossa meg a kezét szappannal, majd alaposan törölje szárazra. Megkönnyíti a kezelést, megelőzi a fertőzést és a kórokozók felrakódását. Olajmentes szappant használjon.
  • Ne hanyagolja el, ha kényelmetlenség érez. Ha kellemetlenné válik a kontaktlencse viselése, akkor elképzelhető, hogy szennyeződés került a lencsére vagy más probléma adódott. Távolítsa el a lencséket, ellenőrizze, hogy van-e rajtuk karcolás vagy szakadás, majd tisztítsa meg és fertőtlenítse őket az újbóli felhelyezés előtt.

A kontaktlencse felhelyezésének öt lépése

1. lépés: Soha ne felejtse el először megmosni a kezét.
Ha olajmentes szappannal mossa meg a kezét, akkor meggátolja, hogy kórokozók vagy olajos réteg kerüljön a lencsékre.

2. lépés: Minden alkalommal ugyanazzal a szemével kezdje.
A szemüveglencsékhez hasonlóan a bal és a jobb kontaktlencséje is eltérhet egymástól, hogy mindkét szemen a lehető legjobb látáskorrekciót biztosítsa. Minden alkalommal ugyanazzal a lencsével kezdje, nehogy véletlenül összekeverje őket. Tipp: ha jobbkezes, akkor a jobb oldali lencsével kezdje, ha balkezes, akkor a bal oldalival.

3. lépés: Óvatosan vegye ki a lencsét a tárolóból.
Helyezze a lencsét az ujjhegyére, tartsa a fény felé, hogy tisztán lássa. Felfele görbül, mint egy tál? Akkor majdnem végzett! Ellenőrizze, hogy nincs-e rajta karcolás vagy szakadás, tisztítsa meg és fertőtlenítse kontaktlencse-folyadékkal és már kész is.

4. lépés: Helyezze fel a lencsét.
A szabad kezével húzza fel a felső szemhéját. A lencsét tartó kezének középső ujjával húzza le az alsó szemhéját. A mutatóujja hegyén lévő lencsét helyezze a szemére. Ha a helyére került, akkor tekintsen jobbra, majd balra, hogy a lencse a szemének színes része fölé kerüljön. Győződjön meg róla, hogy a lencse kényelmesen fekszik-e a szemén, a kiesést megelőzendő.

5. lépés: Most pislogjon és már kész is van.
Pislogjon természetesen és nézzen bele a tükörbe. Ha úgy látszik és érződik, hogy minden rendben, akkor élvezze a szemüveg nélküli éleslátást és az Ön előtt álló napot!

A kontaktlencse felhelyezése először nem magától értetődő. Ha gondja akad vele, akkor jussanak eszébe ezek a tippek:

  • A kontaktlencsék ragadósak lehetnek. Ha az ujjhegye nedves, akkor előfordulhat, hogy a lencse ahhoz tapad hozzá és nem a szeméhez. Szárítsa meg az ujját. Másrészről pedig, ha a szeme száraz, akkor lehet, hogy a lencse nem tapad hozzá. Egy-két csepp nedvesítő szemcsepp használata után próbálja újra a lencse felhelyezését.
  • Tartsa nyitva mindkét szemét a lencse felhelyezésekor. Előfordulhat, hogy becsukja az egyik szemét, miközben arra próbál koncentrálni, amit csinál, de a két szem egyszerre működik. Ha az egyiket becsukja, akkor a másik is összeszűkül, így kevesebb helye lesz a lencse felhelyezésére.
  • Figyeljen arra, hogy mit üzen Önnek a szeme. A kényelmetlenség jelentheti azt, hogy a lencséje nincs a megfelelő helyen, elszennyeződött, vagy a szeme nem jut hozzá a szükséges oxigénmennyiséghez. Ha kényelmetlenséget tapasztal, ellenőrizze, hogy nincs-e a lencsén karcolás vagy szakadás, majd tisztítsa meg és fertőtlenítse kontaktlencse-folyadékkal, mielőtt ismét felhelyezi. Ha a kényelmetlenség ismétlődik, akkor ne viselje tovább a lencséket, forduljon szemész szakorvosához, optometristájához.