Tények és tévhitek – a kontaktlencsével kapcsolatos gyakori kérdések

Elmehetek úszni, ha kontaktlencsét viselek? Mi a helyzet a zuhanyzással?

Nem. Még a legtisztább uszoda vizében is lehetnek kórokozók és ez duplán igaz a pezsgőfürdőkre, tavakra, folyókra vagy akár az óceánra. Még a csapvízben is lehetnek mikrobák. A kórokozók és a kontaktlencse nem alkotnak jó kombinációt, mert fertőzést, irritációt vagy akár fekélyt okozhatnak a szemen.

Használhatok vizet a lencsék tisztításhoz?

Nem. Lásd a fertőzés fent felsorolt veszélyeit, amikor a kontaktlencse-ápoló folyadékon kívül valami mást használ a kontaktlencséjéhez.

Becsúszhat a kontaktlencsém a szemem mögé?

Nem. A szem szerkezete ezt lehetetlenné teszi. Néha előfordulhat, hogy nehezen találja meg a lencsét, ha az a felső szemhéja alá csúszik, de egy jól megvilágított tükör, némi pislogás és egy kis türelem általában lehetővé teszi az óvatos eltávolítást.

Mit tegyek, ha leejtem a kontaktlencsémet?

Ha a kontaktlencséje leesik, akkor mindig alaposan tisztítsa meg és fertőtlenítse friss ápolófolyadékban. A lencsék eltávolításakor álljon közel a mosdókagylóhoz vagy az asztalhoz, hogy könnyen megtalálja a lencsét, ha leesik. Ne felejtse el először lezárni a lefolyót a mosdóban. Ha sötét színű ruhát vagy törölközőt helyez a mosdóba, könnyebbé válik a lencse megtalálása.

Hogyan tudom megállapítani, hogy a kontaktlencse kifordult?

Helyezze a lencsét a mutatóujja hegyére. Nézzen rá. Konkáv, azaz felfelé görbül, mint egy tál? Ha igen, minden rendben! Ha harang alakú (konvex) és a széle kifelé hajlik, akkor a lencse ki van fordulva.

Mit tegyek, ha a kontaktlencse miatt a szemem égni vagy fájni kezd?

Ez arra utal, hogy valami nincs rendben, de azt is jelentheti, hogy egyszerűen valami a lencse alá került. Távolítsa el a lencséket, alaposan tisztítsa meg és fertőtlenítse azokat. Ha a lencsék visszahelyezése után is érzi a kényelmetlenséget, akkor vegye ki és alaposan vizsgálja meg őket. Lehet, hogy szakadás vagy valamilyen felrakódás van rajtuk. Ha ez a helyzet, akkor dobja el a lencséket és helyezzen fel újakat. Ha ezeknek a lépéseknek a végrehajtása után is tapasztalja a kényelmetlenséget vagy akkor is, amikor nem visel kontaktlencsét, ne viselje tovább egyáltalán, azonnal forduljon a kontaktlencse-illesztő szakemberéhez.

Viselhetek kontaktlencsét, ha bifokális szemüvegem van?

Igen. A kontaktlencsék multifokális változatban is elérhetőek azok számára, akiknek közel- és távollátáshoz is szükségük van látáskorrekcióra.

Meddig használhatom a kontaktlencséket anélkül, hogy kivenném őket?

Mindig tartsa be a szemész szakorvosa, optometristája kontaktlencse viselési periódusra vonatkozó utasításait. Ne viselje a kontaktlencséket az előírtnál hosszabb ideig, mert árthat a szemei egészségének és a csökkentheti lencsék teljesítményét.

Sminkelhetek kontaktlencse viselése mellett?

Igen, csak óvatosan. Először a kontaktlencsét helyezze fel, hogy ne kerülhessen rá az ujjairól olaj vagy a smink törmeléke. És ne feledje – előtte mindig mossa meg a kezét!

Károsíthatják a kontaktlencsék a szememet?

Mindennap több millió ember viseli biztonságban a kontaktlencséit. Ha megfelelően ápolja és kezeli a lencséit, akkor csekély kockázat mellett viselheti azokat. A kontaktlencsék orvostechnikai eszközök és csak képzett szemész szakember írhatja fel. Soha ne viseljen úgy semmilyen kontaktlencsét, hogy előtte nem konzultált a szemész szakorvosával, optometristájával.

Alhatok a kontaktlencsében?

Nem minden kontaktlencse alkalmas kiterjesztett vagy éjszakai viselésre. Amennyiben hosszabb ideig kíván folyamatosan lencsét viselni, konzultáljon erről szemész szakorvosával, optometristájával.

Használhatok szemcseppet?

Csak egyszerű nedvesítőcseppet. Ne használjon hagyományos, boltban kapható, szemvörösség elleni szemcseppet, amikor kontaktlencsét visel. Olyan szemcseppet keressen, amelyet kifejezetten kontaktlencse-viselőknek ajánlanak vagy kérje ki szemész szakorvosa, optometristája véleményét.

Milyen kontaktlencse-ápoló folyadékot használjak?

Használja az úgynevezett multifunkciós ápolószereket, amelyek tisztítják és fertőtlenítik a lencséket.