Digitális eszközök okozta szemfáradtság

Okostelefonok, számítógépek képernyői, e-könyv-olvasók, okosórák – az amerikaiak átlagban négy digitális eszközzel rendelkeznek és hetente 60 órát töltenek a rajtuk elérhető tartalom fogyasztásával, a Nielsen piackutató intézet által 2014-ben készített tanulmány alapján.

A mindennapos, hosszan tartó használat digitális eszközök okozta szemfáradtsághoz, a szemben tapasztalt kényelmetlenséghez és látászavarokhoz vezethet, ami kettő vagy több órányi digitáliseszköz-használat után jelentkezik. A digitális eszközök okozta szemfáradtság leggyakoribb és legzavaróbb tünete a fáradtság és a szárazság.1

Az Amerikai Egyesült Államokban a felnőttek majdnem 70%-a tapasztalta már a digitális eszközök okozta szemfáradtság tüneteit.2 A 20-as éveikben járó felnőttek a leginkább érintettek, akiknek a 73%-a számolt be ilyen tünetekről.3

Fáradtság és szárazság

Bár a digitális eszközök használatával eltöltött órák száma is szerepet játszik (az amerikai felnőttek 30%-a naponta több mint 9 órát tölt el a digitális eszközök használatával!3), a képernyők típusa és a különböző digitális eszközök egyidejű használata is sok felhasználónak okoz gondot. Például a tükröződés vagy a ragyogás arra készteti a felhasználókat, hogy hunyorítsanak vagy szűkre zárják a szemüket, hogy így csökkentsék a kellemetlenséget.

A ragyogás, a tükröződés és a fényesség különböző változatai pislogási problémákhoz vezetnek, amelyek végül a könnyfilm instabilitását és szemszárazságot okoznak. Igazolást nyert, hogy a számítógép képernyőjének hosszan tartó használata csökkenti a pislogások számát, akadályozva ezzel a könny normális eloszlását és növelve a szaruhártyát érő terhelést.4

Nem csak a pislogások száma a fontos. A pislogások teljessége is hatással van a könnyfilm stabilitására. A nem megfelelő pislogás nemcsak hiányosan vonja be a szem felszínét, hanem csökkenti a látásélességet és homályos látást okoz.4

A kontaktlencsét viselők jobban érzik ezt a szárazságot, mint azok, akik szemüveget hordanak.3 A kontaktlencsét viselők majdnem 85%-a tapasztal legalább egy, szárazsággal összefüggő tünetet digitális eszközök használata közben, míg a lencsét nem viselőknél ez az arány 71%.2

Mivel a páciensek 90%-a nem beszél a szemész szakemberével a digitális eszközök használata közben a szemében tapasztalt kényelmetlenségről, ezért sokan azt feltételezik, hogy nem is lehet ellene semmit tenni. Itt az ideje, hogy párbeszédet kezdeményezzünk a páciensekkel. Néhány fontos, életmóddal kapcsolatos kérdés, amelyet fel lehet tenni:

  • Milyen digitális eszközöket (okostelefon, táblagép, laptop stb.) használ?
  • Naponta hány órát használja a digitális eszközeit?
  • Milyen érzés a szemeinek digitális eszközökre történő tartós fókuszálás vagy egy hosszú, digitális eszközök használatával töltött nap?

Néhány szemész szakember a digitális eszközök okozta szemfáradtság problémáját magatartásra vonatkozó tanácsokkal kívánja orvosolni (például gyakoribb pislogás, rendszeres rövid pihenők, amikor a digitális képernyőről távoli tárgyakra néz, vagyis a 20/20/20 szabály, a digitális szöveg méretének növelése vagy a munkaállomás távolságának módosítása). Az ilyen tanácsoknak, úgy tűnik, hogy korlátozott a hatékonyságuk, mert sok helyzetben nem praktikusak, vagy a páciens megfeledkezik róluk.

Más szemész szakemberek különböző termékeket ajánlanak, de ezek is csak részleges megoldást jelentenek. Ilyen termékek lehetnek a képernyőszűrők, a számítógépekhez ajánlott szemüvegek vagy olyan kontaktlencsék, amelyek kezelik a szárazsággal kapcsolatos tüneteket. A kontaktlencsét viselők esetében a digitális eszközök okozta szemfáradtság lehet annak a jele, hogy lencse alapanyag-váltásra van szükség, esetleg más optikai kialakítást és/vagy a lencseápolási megoldást szükséges választani, így a pácienssel történő alapos megbeszélés segíthet megtalálni a legjobb megoldást.

 

1Meyer D, Huenink S, Rickert P, Kollbaum P, Chamberlain P. Symptoms associated with eye fatigue in soft contact lens wearers. A tanulmány bemutatása: Annual Meeting of the American Academy of Optometry; 2015. október; New Orleans, LA, USA.

 2Hall L, Coles-Brennan C. Digital eye strain: more screen time = more digital eye strain. Contact Lens Spectrum. 2015;30:38-40.

 3Keeping up with ocular fatigue in the digital era [klinikai oktatóanyag]. Contact Lens Spectrum. 2016;31:3-10.

 4 Portello JK, Rosenfield M, Chu CA. Blink rate, incomplete blinks and computer vision syndrome. Optom Vis Sci. 2013;90(5):482-487.