Lágy multifokális kontaktlencsék illesztése

Amikor a ma már tapasztaltnak számító illesztők többsége először fogott hozzá a lágy multifokális lencsék illesztéséhez, akkor bonyolult illesztési protokollok voltak érvényben és a lencse dioptriájának sokszori finomhangolására, valamint számos utánkövető vizsgálatra volt szükség. Az új gyártási technológiáknak és lencsekialakításoknak köszönhetően a legtöbb új generációs, lágy multifokális lencsénél elég a dioptriaérték és az addíció, hogy hozzá lehessen kezdeni.

Annak érdekében, hogy ezeknél a lencséknél az illesztés a lehető legjobban sikerüljön Dr. Roxanna Potter, Dr. Shalu Pal és Dr. Mary Jo Stiegemeier – a Soft Toric and Presbyopic Lens Education (STAPLE) szemészhallgatóknak kidolgozott programjának oktatói – kidolgoztak néhány alapelvet:1

A megfelelő páciens kiválasztása

A potenciális kontaktlencse-viselők, akiknél a legvalószínűbb a sikeres, lágy multifokális kontaktlencsék illesztése, a következők lehetnek:

  • Olyanok, akiknek már van tapasztalatuk a kontaktlencse viselésével
  • Nagyon motivált jelöltek, mint például korai presbyopok, a többféle tevékenységet végző emberek és a progresszív vagy olvasószemüvegükkel elégedetlen páciensek
  • A közepes/erős myop és hypermetrop páciensek, kevésbé az emmetropok

Ha már úgy érzi, hogy készen áll a multifokális tórikus lencsék kipróbálásra, akkor az illesztést kezdheti az 1.00 DC-nél magasabb asztigmiával rendelkező páciensekkel.

Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb az addíció, a páciensek annál nehezebben szoknak hozzá a kontaktlencsékhez. Természetes ugyanez igaz a progresszív szemüveglencsék felírására is.

Kezelje a páciensek elvárásait

Mielőtt felírná egy páciensnek az első lágy multifokális lencséjét, fontos, hogy átbeszéljék az illesztés menetét. Mindenképpen tudassa az alábbiakat:

  • Rendszerint kettő vagy három alkalomra van szükség ezeknek a lencséknek a sikeres illesztéséhez, hogy a páciens a lehető legjobb látáskorrekciót kapja.
  • A pácienseknek általában több hétre van szükségük, hogy hozzászokjanak az új lencséikhez – a pácienseknek türelemmel kell lenniük!
  • Ezeknek a lencséknek az a célja, hogy a páciens napi teendőinek 80%-a alatt megfelelő látást biztosítsanak (ez egy konzervatív becslés, de ha kisebb teljesítményt ígér, akkor az jobban erősíti a sikeresség érzetét).
  • Bizonyos páciensek esetén a látással kapcsolatos szükségleteket nem lehet csak kontaktlencsékkel kielégíteni – nekik időnként olvasószemüvegre lehet szükségük.

Gondoskodjon arról, hogy minden páciens tisztában legyen az illesztés díjaival, valamint visszatérítéssel és lemondással kapcsolatos szabályokkal, mielőtt a folyamat elindulna.

A refrakció optimalizálása

A precíz refrakció az illesztés alapja. A távoli értékből a lehető legmagasabb, a közelinél pedig a lehető legalacsonyabb pluszos értéket adja meg, hogy elkerülje az alukorrekció miatt szükségessé váló extra akkomodációt.

Amikor az illesztéshez multifokális lencsét választ a páciensnek, akkor először a szférikus értéket próbálja fel, az előbb említett irányelv alapján.

Határozza meg a szemdominanciát

A szenzoros dominancia-vizsgálat a javasolt a sikeres multifokális lencseillesztéshez. Használjon  +1.50 D vagy +2.00 D előtétlencsét, amelyeket felváltva helyezze a szemek elé, hogy meg tudja állapítani, melyik szem látásélességét rontja le jobban az előtétlencse: ez a páciens domináns szeme.

Próbálja ki mindennapi körülmények között

Megfelelő világítás mellett tesztelje a páciens közeli látását egy mobiltelefon vagy egy újság segítségével – ne használja a vizustáblát. Biztosítson néhány percet a páciensnek a látásélmény megszokásához. Hívja fel a páciens figyelmét arra, hogy néhány hétig előfordulhat esetleg homályos, szellemképes látás.

Néha szükség lehet „B tervre”

Bizonyos páciensek egyszerűen képtelenek vagy nem hajlandók rászánni a szükséges időt, hogy hozzászokjanak a multifokális kontaktlencsékhez. Miután rákérdezett a páciens tapasztalataira és megállapította, hogy nem fog nála működni a lágy multifokális lencse, beszéljenek a lehetséges alternatívákról. Nyugtassa meg, hogy a technológia folyamatosan fejlődik és mindig tájékoztatni fogja az új lehetőségekről, amint azok elérhetővé válnak.

Ha tudják, hogy tekintettel van az igényeikre, azzal megnyugtatja a pácienseket és segít megőrizni a lojalitásukat.

 

1. Potter R, Pal S, Stiegemeier MJ. Avoiding the soft multifocal failure. Contact Lens Spectrum. 2016;31:22-25.