Optikai kutatás: havi-kétheti kontaktlencsék a magyar optikai üzletekben

Kun Eszter - Szinapszis Kft.


A kutatás célja:

 

A CooperVision jelentős piacrésszel rendelkezik a magyar kontaktlencse-piacon. A kutatás célja az volt, hogy megismerje a kontaktlencsékkel foglalkozó szakemberek szakmai véleményét, megértse felírási, ajánlási és értékesítési szokásaikat.


Módszertan:

A fent említett cél elérése érdekében a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. 2018-ban független telefonos felmérést végzett a kontaktlencse-szakemberek (szemészek, optometristák és optikusok) reprezentatív mintáján - a Szinapszis magyar szakmai adatbázisából. A kvantitatív kutatás kérdőívében a következő témák szerepeltek: kontaktlencse márka és termékismertség, kontaktlencse márka és termék ajánlási gyakorlat, kontaktlencse márkák és termékek hozzáférhetősége, mely gyártókat és lencséket tartják a piacon a legjobbnak a szakemberek, ezek becsült piaci részesedése, valamint a gyártókhoz kötődő szakmai percepciók. A felmérés során összesen 298 szakembert szólítottunk meg sikeresen: szemészeket, optometristákat és optikusokat.


Eredmények:

 

A kontaktlencsével foglalkozó magyar szakemberek 76%-a [(szemészek, optometristák és optikusok, N = 241, kivéve azokat a válaszadókat, akik nem tudták vagy nem akarták megválaszolni ezt a kérdést (n = 57)], és a magyar kontaktlencse-illesztők 78%-a [(szemészek, optometristák, N = 157, kivéve azokat a válaszadókat, akik nem tudták vagy nem akarták megválaszolni ezt a kérdést (n = 44)],  a CooperVisiont tartja a legjobb kétheti kontaktlencse-gyártónak szakmai tapasztalata alapján.


A kontaktlencsével foglalkozó szakemberek többsége szerint (szemészek, optometristák és optikusok, N = 298), a Magyarországon megjelenő kontaktlencse gyártók közül, a CooperVision:

 

- nyújtja a legmagasabb színvonalú támogatást a kereskedéshez, forgalmazáshoz

- a legmegbízhatóbb beszállító

- biztosítja a legjobb szállítási határidőket

- biztosítja a legjobb felkészítést, tréninget kontaktlencséi alkalmazásához

- rendelkezik a legjobb ügyfélszolgálattal.


A kontaktlencsével foglalkozó szakemberek 61%-a [(szemészek, optometristák és optikusok, N = 239), kivéve azokat a válaszadókat, akik nem tudták vagy nem akarták megválaszolni ezt a kérdést (n = 59)], illetve a kontaktlencse illesztők 64%-a [(szemészek, optometristák, N = 156), kivéve azokat a válaszadókat, akik nem tudták vagy nem akarták megválaszolni ezt a kérdést (n = 46)] a Biofinity-t (a CooperVision-től) tartják a legjobb Magyarországon értékesített márkának a kétheti és kontaktlencse-márkák közül.


A kontaktlencsével foglalkozó szakemberek 68% -a [(szemészek, optometristák és optikusok, N = 264), kivéve azokat a válaszadókat, akik nem tudták vagy nem akarták megválaszolni ezt a kérdést (n = 34)], illetve a kontaktlencse illesztők 74%-a [(szemészek, optometristák, N = 174), kivéve azokat a válaszadókat, akik nem tudták vagy nem akarták megválaszolni ezt a kérdést (n = 27)] leggyakrabban a Biofinity-t ajánlja a Magyarországon forgalmazott kétheti és havi kontaktlencse márkák közül.

Ha azokat is a Biofinity-t leggyakrabban ajánlók közé számítjuk, akik a Biofinty valamely optika-lánc sajátmárkás termékeként értékesített kontaktlencséit ajánlják leggyakrabban, akkor azt tapasztaltuk, hogy a kontaktlencsével foglalkozó szakemberek 71%-a [(szemészek, optometristák és optikusok N = 264), kivéve azokat a válaszadókat, akik nem tudták, vagy nem szeretné megválaszolni ezt a kérdést (n = 34)] és a kontaktlencse illesztők 75%-a [(szemészek, optometristák N = 174)), kivéve azokat a válaszadókat, akik nem tudták, vagy nem akarták megválaszolni ezt a kérdést (n = 27)] a Biofinity-t ajánlja leggyakrabban a Magyarországon forgalmazott kétheti és havi kontaktlencse márkák közül.


Következtetések:

A magyar kontaktlencsével foglalkozó szakemberek és illesztők szakmai tapasztalatai alapján a CooperVision a legjobb kétheti-havi kontaktlencse-gyártó. Ennek az eredménynek a hátterében az áll, hogy a megkérdezett szakemberek többsége szerint a CooperVision nyújtotta kereskedelmi támogatás, megbízhatóság, szállítási idő, kontaktlencsékkel kapcsolatos képzés és ügyfélszolgálai szolgáltatás a legjobb. Szemészek, optometristák és optikusok közel kétharmada szerint a Biofinity (melyet a CooperVision gyárt) a legjobb a kétheti és havi használatra elérhető kontaktlencse márkák közül Magyarországon. Ebben a piaci szegmensben a Biofinity a leggyakrabban ajánlott márka.