Ha már kontaktlencsét visel, gratulálunk!

Tapasztalatai alapján szeretnénk elkalauzolni a szükséges információkhoz. Kezdje az alábbi gombok egyikére kattintva.

Kezelés
Tisztítás és ápolás
Kényelmi tippek

Korszerűbbre cserélés
Látásváltozások
Új technológia

new wearer

Új viselő

Tudnivalók a kontaktlencse viseléséről és ápolásáról

Ha első kontaktlencséjét készül beszerezni, vagy éppen most kezdte el viselni azt, imádni fogja.

Természetesen, mint minden új élményhez, a kontaktlencsék viseléséhez is eltarthat egy kis ideig hozzászokni. De hamarosan a kontaktlencsék viselése és ápolása olyan egyszerű és rutinszerű művelet lesz, mint a mindennapi fogmosás.

Csak kövesse a szemészeti szakember utasításait, és tudjon meg további nagyszerű információkat az alábbi linkeken.

 

Hogyan kell felhelyezni a kontaktlencsét

A legtöbb újdonsült kontaktlencse-viselőhöz hasonlóan Ön is valószínűleg kicsit aggódik, amikor a kontaktlencsék behelyezésére gondol. Nem kell aggódnia, ez normális. De meg fog lepődni, hogy ez mennyire könnyű, és milyen gyorsan hozzá fog szokni.

Amikor be szeretné helyezni a kontaktlencséit, üljön le egy tükör elé, és készítse elő a keze ügyébe a következőket:

 • Olajmentes szappan a kézmosáshoz
 • Szöszmentes törlőkendő a kézszárításhoz – a kontaktlencsék rátapadhatnak a nedves ujjra

Ha olyan többször használható kontaktlencsét visel, amelyet tisztítania és az éjszaka során tárolnia kell, akkor a következőkre is szüksége lesz:

 • Kontaktlencse-oldat a lencsék tisztításához és fertőtlenítéséhez – ne használjon kézmosó szappant, csapvizet vagy palackozott vizet a kontaktlencsék tisztításához.
  Ne feledje: A víz és a kontaktlencse nem barátok. Soha ne tisztítsa és ne tárolja a kontaktlencséit vízben.

A kontaktlencsék felhelyezéséhez kövesse az alábbi egyszerű lépéseket…

 

Profi tipp: Mindkét szemét tartsa nyitva, miközben felhelyezi az egyik kontaktlencsét.

Lépések

1

Először mindig mossa meg és szárítsa meg a kezét.

Mindig mosson kezet olajmentes szappannal, hogy a kórokozókat távol tartsa a kontaktlencséktől és a szemétől. Törölje szárazra a kezét egy szöszmentes törölközővel, mielőtt a kontaktlencsékhez nyúlna.

Lépések

2

Finoman helyezze a lencsét a mutatóujja hegyére

Győződjön meg róla, hogy a lencse felfelé ível, egy tálhoz hasonlóan. Nem szabad szakadást vagy karcolásokat látnia.

 
 

Profi tipp: Minden alkalommal azonos oldallal kezdjen. Mivel a bal és a jobb szeme különböző lehet, a bal és a jobb kontaktlencséje is az. A lencsék véletlen felcserélésének elkerülése érdekében mindig ugyanazzal a szemével kezdje a műveletet.

Lépések

3

Helyezze a lencsét a szemére

Helyezze ugyanannak a kezének a középső ujját az alsó szempillákhoz közel, és húzza le az alsó szemhéjat. A másik kezének mutatóujjával és középső ujjával emelje fel a felső szemhéjat. Helyezze a lencsét a szemére.

Lépések

4

Mindez egy szempillantás alatt kész!

Óvatosan engedje el a szemhéját, és pislogjon. A lencse automatikusan középre fog igazodni. Ha jól lát, és érzésre is minden rendben van, akkor ezzel készen is van. Most ismételje meg ugyanezt a második lencsével is!

A kontaktlencsék behelyezése nem szabad, hogy fizikailag kényelmetlen legyen. Ha a behelyezés során bármilyen fájdalmat tapasztal, akkor a lencsén szennyeződés lehet, esetleg sérült vagy elszakadt. Távolítsa el a lencsét, tisztítsa meg és fertőtlenítse lencseoldattal, majd alaposan vizsgálja meg, mielőtt újra próbálkozna. Ha továbbra is kellemetlenséget tapasztal, kérjük, forduljon a szemészeti szakemberhez.

 

 

Hogyan kell kivenni a kontaktlencsét

Akárcsak a kontaktlencsék behelyezése, a kivételük is egy kicsit természetellenesnek tűnhet elsőre. De akárcsak a több tízmillió másik lencseviselő – a gyermekektől az idősebb emberekig –, Ön is rá fog érezni egy kis gyakorlással. Ne siessen, és ne idegeskedjen. Sikerülni fog.

Akár ki szeretné venni, akár be szeretné helyezni a kontaktlencséit, mindig üljön le egy tükör elé, és készítse elő a keze ügyébe a következőket:

 • Olajmentes szappan a kézmosáshoz
 • Szöszmentes törlőkendő a kézszárításhoz – a kontaktlencsék rátapadhatnak a nedves ujjra

Ha olyan többször használható kontaktlencsét visel, amelyet tisztítania és az éjszaka során tárolnia kell, akkor a következőkre is szüksége lesz:

 • Kontaktlencse-oldat a lencsék tisztításához és fertőtlenítéséhez – ne használjon kézmosó szappant, csapvizet vagy palackozott vizet a kontaktlencsék tisztításához.
  Ne feledje: A víz és a kontaktlencse nem barátok. Soha ne tisztítsa és ne tárolja a kontaktlencséit vízben.
 • Kontaktlencsetok a lencsék tárolására

A kontaktlencsék kivételéhez kövesse az alábbi egyszerű lépéseket…

 
 
 

Profi tipp: Szokja meg, hogy a lencséket ugyanabban a sorrendben vegye ki, ahogyan behelyezi őket, hogy elkerülje a bal és a jobb oldali lencse felcserélését.

Lépések

1

Mossa meg és szárítsa meg a kezét

Mindig mosson kezet olajmentes szappannal, hogy a kórokozókat távol tartsa a kontaktlencséktől és a szemétől. Törölje szárazra a kezét egy szöszmentes törölközővel, mielőtt a kontaktlencsékhez nyúlna.

Lépések

2

Nézzen felfelé és nyissa ki tágra a szemét

Tartsa mozdulatlanul a fejét, de továbbra is nézzen felfelé a szemével. Nézzen felfelé, és csúsztassa a lencsét a szeme alsó részére (a fehér részére) a mutatóujjával.

Lépések

3

Gyengéden nyomja le

Finoman csípje össze a lencsét a hüvelyk- és mutatóujj ujjbegye között. Vegye ki a lencsét. Ügyeljen arra, hogy óvatos fogást alkalmazzon, ne körömmel csinálj, nehogy megsértse a lencsét.

Lépések

4

Dobja ki vagy tisztítsa meg

Ha napi kontaktlencsét visel, akkor a lencséket kivételük után a szemetesbe dobhatja. Ha többször használatos lencséket visel – kéthetente vagy havonta cserélendőket, a szemészeti szakember által javasolt csereütemezéstől függően –, tisztítsa meg azokat és tárolja a tokjukban a lencseápoló oldathoz mellékelt utasításoknak megfelelően. Tudjon meg többet a lencsék tisztításáról és fertőtlenítéséről itt.

 

 

A kontaktlencsék tisztítása és ápolása

Ha napi kontaktlencsét visel, egyáltalán nem kell aggódnia a tisztítás vagy fertőtlenítés miatt: Minden alkalommal, amikor kontaktlencsét tesz fel, az egy új pár lesz.

A kéthetes és havi lencsék viselése egy kicsit több feladattal jár – ez nagyon fontos, de nagyon egyszerű is!

Minden egyes lencse kivételekor hajtsa végre ezeket az egyszerű lépéseket – és kérjük, gondosan tartsa be a többcélú oldathoz mellékelt utasításokat is.

Soha ne öblítse le kontaktlencséit hidrogén-peroxid oldatokkal, és ne cseppentse ezeket az oldatokat a szemébe. A peroxid tartalmú oldatok helyes használatával kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Lépések

1

A lencse eltávolítása után helyezze azt a tenyerébe, és nyomjon friss kontaktlencse- ápoló oldatot a lencsére.

Lépések

2

A másik mutatóujjával finoman dörzsölje körbe a lencsét ebben az oldatban, az oldat utasításainak megfelelően.

Lépések

3

Helyezze a lencsét a tárolótokba, öntse fel friss oldattal, amíg az ellepi, majd zárja le a tokot. Kérjük, vegye figyelembe, hogy az oldatot nem szabad utántölteni a tokban. Ha nem viseli a lencséit, tartsa őket a tokban, annyi oldatban, hogy az teljesen ellepje őket. Az oldathoz kapott utasításokból megtudhatja, mennyi ideig kell ázniuk, hogy biztonságosan fertőtlenítve legyenek.

További lencseápolási tippek

Kezelje óvatosan a kontaktlencséit. Puhák és elszakadhatnak, ezért vigyázzon, hogy ne kerüljenek érintkezésbe a körmeivel vagy az ékszereivel. Ha a lencse elszakad, dobja el.

Csak friss kontaktlencse-oldatot használjon a lencsék tisztítására és tárolására. Ez minimalizálja a kórokozók és egyéb szennyezőanyagok elszaporodásának  kockázatát. Soha ne használjon csapvizet vagy palackozott vizet, korábban már használt oldatot vagy nyálat. A lencsetartóban az oldatot nem szabad utántölteni.

Minden alkalommal öblítse ki a tokot lencsetisztító oldattal, amikor a lencséket kiveszi és felhelyezi. Hagyja a tokot lezáratlanul tiszta, száraz helyen. Gyakran cserélje ki a lencsetokot a gyártó ajánlása szerint.

A kontaktlencséket mindig a szemészeti szakember által előírt ütemterv szerint viselje – a tervezettnél hosszabb ideig történő viselésük árthat a szemének. Ha bármilyen kérdése van az csereidővel vagy a kontaktlencse-ápolás bármely más lépésével kapcsolatban, a szemészeti szakember a legjobb tanácsokkal tud szolgálni.

 

Mindent a kényelemről

Mint minden új élmény, a kontaktlencsék viselése is kissé „különösnek” vagy szokatlannak tűnhet első alkalommal. De meg fog lepődni, hogy milyen gyorsan hozzá fog szokni. Kis türelmet igényel, de néhány napon belül talán már el is felejti, hogy kontaktlencsét visel.

A CooperVision kontaktlencsék puha anyagukkal és innovatív lencsekialakításukkal segítenek abban, hogy viselőik kényelmesen érezzék magukat.

Bármikor felkeresheti a GYIK oldalunkat, hogy a kontaktlencsékkel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket és válaszokat megismerje, de itt remek tippeket is találhat a kényelem megőrzéséhez:

 • Ütemezzen be rendszeres kontroll  vizsgálatokat a szemészeti szakembernél az egészséges és kényelmes lencseviselés fenntartása érdekében.
 • Tartsa be a szakember  által javasolt csereidőt. Ha eldobható napi lencsét visel, ne használja fel újra.
 • Kerülje a kontaktlencsék túlhordását. Kerülje a túlzottan hosszú viselési időt, illetve ne viselje a lencsét alvás közben éjszakára, kivéve, ha azt szakember javasolja.
 • A nedvesítő cseppek hasznosak lehetnek, ha a környezete száraz (alacsony páratartalom, különösen túlfűtött helyiségekben télen). Kérjük, ezek használata előtt egyeztessen a szemészeti szakemberrel.
 • A digitális eszközök hosszú ideig tartó használata során tartson gyakori, rövid szüneteket. A számítógép képernyőjére vagy egy kézi eszközre történő koncentrálás csökkentheti a pislogás mennyiségét, ami ideiglenesen a lencse kiszáradását okozhatja.
 • A lencséket a testápolók, arckrémek illetve smink felvitele előtt kell behelyezni.
 • Ha többször használható kontaktlencsét visel (pl. havonta vagy kéthetente cserélendőket), szigorúan tartsa be a fertőtlenítő és tisztítóoldatra vonatkozó eljárásokat.

Ha a lencséi miatt kényelmetlen vagy irritáló érzést tapasztal, vagy a látása nem éles, beszéljen a szemészeti szakemberrel, és kérjen segítséget.

Életmódbeli előnyök

Hogyan támogatják a CooperVision kontaktlencsék az Ön életstílusát? Olyan termékeket kínálunk, amelyek szinte minden látáskorrekciós igényt kielégítenek, és segítenek Önnek abban, hogy kompromisszumok nélkül élhessen. A sporttól az utazáson át a digitális eszközökig, kontaktlencséink szabadságot és kényelmet biztosítanak bármilyen életstílushoz.