A napszemüvegek alkalmasak a szem védelmére és egyben fontos divatkiegészítők is lehetnek.

Tekintsük át az aktuális divatot a szemüvegek és a kontaktlencsék terén, valamint a szemgondozás szempontjait – miközben egyúttal jó megjelenésünkről is gondoskodunk.

Napszemüvegek: nemcsak divatosak

A napszemüvegek fontos divatkiegészítők, és nagyszerűen alkalmasak a szem védelmére is.

Sajnos azonban még a drága, márkás napszemüvegek sem garantálják a megfelelő védelmet.

Akár új pilótaszemüvegre vágyik, akár dioptriás napszemüvegre van szüksége, olvassa el a szemnek is egészséges és jól mutató napszemüvegekkel kapcsolatban összegyűjtött irányelveinket.

Szemvédelem

A nap: Feltételezzük, hogy a napszemüveg megóvja a szemet a nap által okozott károsodástól, de ez nem mindig igaz. A lencsék sötétsége vagy színe nem utal arra, hogy milyen hatékonyan szűrik az UV-sugarakat és a kék fényt. A lencséket teszteknek kell alávetni az UV-védelmi normák tekintetében. Az Egyesült Államokban a lencséknek az UV-B sugárzás 99%-át kell kiszűrniük, és a látható fényhez viszonyítva 30%-nyi UV-A sugárzást engedhetnek át.

Mi magunk: A napszemüveg megszűri a látható fényt, így viselése súlyos hatással lehet a vezetésre. Éjszaka soha nem szabad napszemüvegben vezetni, napközben pedig csak vezetésre alkalmas napszemüveg viselhető a volán mögött.

Egyéb kockázatok: Sem a normál, sem a dioptriás napszemüvegek nem védenek a mesterséges fényforrásoktól (például a szoláriumlámpáktól), és nem alkalmasak ipari szemvédelemre.

Optikai minőség

Szeretne jól kinézni, ugyanakkor tisztán látni? A mozgó vonal teszt segít ellenőrizni a lencse problémáit.

A mozgó vonal teszt: Nézzen egy függőleges élre vagy vonalra. Mozgassa a fejét előre-hátra; ahogyan a lencsét nézi, a szeme pásztázzon végig a lencse teljes felületén. Ha a vonal „ugrál”, a lencse hibás lehet, és érdemes másik szemüveget választania.

Divatos szemüvegkeretek

Ha mindennap visel szemüveget, valószínűleg szeretné, hogy az megfeleljen saját stílusának. Szerencsére számos divatos keret áll rendelkezésre férfiaknak és nőknek is, különféle modern és retró formákkal. Mielőtt kiválasztaná az egyik legújabb divatot követő megoldást, konzultáljon szemészével, hogy a szemüveg dioptriaértéke biztosan megfelelő legyen Önnek.

Divatos kontaktlencsék

Az esztétikai vagy kozmetikai kontaktlencsék egyre divatosabbá válnak. Néhány aktuális divatirányzat:

Színes kontaktlencsék

A normál kontaktlencsék gyakran kapnak enyhe színezést az egyszerűbb kezelhetőség érdekében, de a behelyezés után ez a szín nem látszik. A színes kontaktlencsék megváltoztatják vagy felerősítik a szem természetes színét, nagyobb területet lefedve. Vehet kék kontaktlencsét, vagy akár bármilyen színárnyalatot.

Jelmezkiegészítő kontaktlencsék

Számos filmes és sminkes alkalmaz jelmezkiegészítő kontaktlencsét a különleges effektek elérése érdekében a filmekben és a reklámokban. Ezek jellemzően szklerális kontaktlencsék, amelyek a szemfehérjét is lefedik. Habár ezek lenyűgöző látványt nyújtanak a stúdióban, gyakran akadályozzák a színészek látását.

Körkörös kontaktlencsék

A körkörös kontaktlencsék vagy „nagyszemű lencsék” optikailag növelik a szem méretét. Ezt úgy érik el, hogy a szemfehérje egy részét lefedik a színes területtel. A körkörös kontaktlencsék Ázsiában jelentek meg először, ahol népszerűek az őzikeszemű rajzfilmhősök.

Az esztétikai kontaktlencsék – az összes többi lencséhez hasonlóan – nagy kockázatot jelentenek, ha professzionális útmutatás nélkül viselik őket. Mivel egyre több a probléma az olyan viselőknél, akik konzultáció nélkül vásárolnak divatos kontaktlencsét, nem érdemes és nem is szabad orvosi felírás nélkül esztétikai vagy korrekciós kontaktlencsét vásárolnia.

Számos módszerrel elérheti, hogy szemei jól mutassanak, miközben egészségesek maradnak. Beszélje meg szemész szakorvosával, mi a megfelelő választás Önnek.

 

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Több cikk