A gyermekek látása

Az újszülöttek a felnőttekhez képest teljesen máshogy tapasztalják meg a világot, és mindez a látással kezdődik. Tekintsük át a gyermekek látását, annak fejlődését, valamint hogy szülőként mit tehet az erős és egészséges szemek kifejlődése érdekében.

Látás születéskor: egy teljesen új világ

Gratulálunk! Megérkezett legújabb örömforrása. A születés valószínűleg éppen annyira új élmény volt a babának, mint Önnek, és eltarthat néhány percig, amíg a kicsi kinyitja a szemét. Ha ez megtörtént, az orvosok és az ápolók a születéskor elvégzett egyéb rutinvizsgálatokkal együtt ellenőrzik, hogy nincsenek-e veleszületett látásproblémák. Általában egy kenőcsöt is használnak a fertőzések megelőzésére.

Az újszülöttek látása teljesen más, mint egy felnőtt, vagy akár mint egy kisgyerek látása. Az újszülött még nem lát színeket, csak a szürke különböző árnyalatait. Ezenkívül homályos a látása, körülbelül 20/400-as látásélességgel, és 20–30 cm-nél távolabb semmire nem tud fókuszálni. Az újszülöttek a fényre sem túlságosan érzékenyek: majdnem 50-szeres fényerőt képesek csak észlelni.

Születéskor a baba szemének mérete körülbelül a felnőtt szem háromnegyede. Az első hetekben indulnak fejlődésnek a szem struktúrái és receptorai, valamint a szem és az agy idegszálai. Ez a következő két évben folytatódik. Lássuk, mi történik a látás fejlődése során.

Segítsen gyermekének, hogy nagyszerű feltételekkel indulhasson:

 •      A terhesség alatt gondoskodjon a megfelelő születés előtti gondozásról és tápanyagbevitelről.
 •      Adjon a babának fényes és kontrasztos játékokat.
 •      Biztosítson éjszakai fényt a gyermeknek, hogy körül tudjon nézni, amikor felébred a bölcsőben.
 •      Ne változtasson szélsőséges mértékben a saját megjelenésén.

A gyermekek látásának fejlődése: az első év

Néhány hét után a baba képes látni a legtöbb színt, ám a színlátás tovább fejlődik a következő néhány hónapban. Szintén ebben az első néhány hónapban kezd élesedni a látás, és lassan növekszik a fényérzékenység is.

Ekkor tanulják meg a gyermek szemei az együttműködést is. Miközben ez a koordináció fejlődés alatt áll, normális, hogy a szemek néha elkalandoznak vagy -csúsznak egymáshoz képest más irányba. Ez nem jelent problémát, ha nem észlel tartós eltérést. A baba szemkoordinációja a mélységérzékelés és a szem-kéz-test koordináció fejlődését is jelenti.

Hat hónapos korára a gyermek színlátása és látásélessége teljes mértékben kifejlődik. Ez azt jelenti, hogy itt az idő a baba első szemvizsgálatára. A gyermek ugyan nem képes Önhöz hasonlóan elolvasni a Snellen-teszt betűit, a szemész azonban nonverbális tesztekkel ellenőrizni tudja a rövid- és távollátás, a szemtengelyferdülés (asztigmia) és más látásproblémák jelenlétét.

Kétéves koráig az apróság a látás finomhangolását végzi (szemmel követés, fokozott mélységérzékelés, szem-kéz koordináció és egyebek). A gyermekek látása egészen az iskolás évekig fejlődik, amelynek során erősödik a vizuális érzékelőrendszer, hogy felismerje az íráshoz és olvasáshoz szükséges alakokat, színeket, betűket, valamint számokat.

Segítse a kisgyerek vizuális képességeinek fejlődését az alábbiakkal:

 • Biztosítson rengeteg fényes színű, változatos és sokrétű vizuális ingert.
 • Tanítsa a gyermeket a kéz és a láb együttes mozgatására a kétoldali, illetve a binokuláris fejlődés érdekében.
 • Miközben a szobában mozog, beszéljen a gyermekhez.
 • Tegyen éjszakai fényt a szobájába.
 • Tárgyak megérintése és megfogása, valamint egyéb játékok segítségével tegye lehetővé, hogy a baba felfedezzen különböző formákat és színeket.
 • Játsszon tapsolós és „kukucs” játékokat a csecsemővel.
 • Adjon neki egymásra rakható vagy szétszedhető játékokat.

A gyermekek látásproblémáinak jelei

Mire érdemes odafigyelnie a gyermek látása kapcsán? Íme néhány jellemző jel és tünet, ha a gyermeknek látásproblémái vannak:

 • Az egyik vagy mindkét szem állandó „elkalandozása”.
 • Nedves, könnyes szem (elzáródott könnycsatornára utalhat).
 • Piros vagy kérges szemhéj (általában a szemfertőzés jele).
 • Szélsőséges fényérzékenység, különösen csecsemőknél (túlzott szemnyomásra utalhat).
 • Fehér pupillák (rákra, retinaproblémákra, hályogra és más problémákra utalhat).
 • Nehézségek a tárgyak és az emberek szemmel való követése terén.
 • Képeskönyvek és idősebb gyermekek esetén az olvasás kerülése.
 • A gyermek közelebb ül a táblához és a tévéhez.

A szemész a szövetségese a szem és a látás állapotának követésében, illetve egészséges szinten tartásában, ami különösen fontos gyermekkorban, a gyors változások és növekedés során, ahogyan a látás fejlődik. A gyermek rendszeres átfogó szemvizsgálatait érdemes hat hónapos korban elkezdeni, ám kérdéseivel minden esetben keresse meg szemorvosát. Az orvos segíthet megállapítani az okokat, és ellátni Önt a megfelelő információkkal, hogy a legjobb döntéseket hozhassa meg gyermeke látása kapcsán.

 

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Több cikk