gyermekek szemvizsgálata

Fontos rendszeresen ellenőriztetni a gyermekek látását. A látás végső soron kritikus szerepet játszik abban, ahogyan a gyermek megismeri a világot. Ám mennyire érdemes korán kezdeni?

A gyermekek első átfogó szemvizsgálatát érdemes hároméves korban elvégezni. Hacsak a szemész más javaslatot nem tesz, érdemes ezután kétévente szemvizsgálatra járni.

Az optometrista általi szemvizsgálat akkor is fontos, amikor a gyerek iskolába megy, és szemszűréseken vesz részt. A szemszűrés megvizsgálja a látásélességet (az éles és tiszta látást), azonban a szem egészsége többet jelent 20/20-as látásnál.

A látás más területei (mint a színlátás vagy a fókusz és követés) is problémásak lehetnek, és ezeket a szemészeti szűréseken nem vizsgálják.

Íme néhány további tipp a gyermekek egészséges szemei érdekében.

Odafigyelést igénylő területek a gyermekek látásában

Figyelje meg, hogyan néz a tárgyakra a gyermek otthon és az iskolában. Néhány jel arra vonatkozóan, hogy a gyermeket érdemes megvizsgáltatni a lehetséges látásproblémák tekintetében:

Túl közel ül a tévéhez vagy a táblához. Ha a gyermek nem jól lát, az egyik első természetes kompenzációs módszer, hogy közelebb ül, vagy az arcához közelebb tartja a tárgyakat.

Hunyorgás és a kényelmetlenség érzetének más jelei. A látásproblémák hatására a gyermek hunyoroghat, gyakran dörzsölheti a szemét, szokatlan fényérzékenységet mutathat, illetve döntött fejjel nézhet különböző dolgokra.

Koordinációs problémák. A fizikai tevékenységek, például a dolgok elkapása vagy kerékpározás során tapasztalt szem-kéz vagy szem-test koordinációs hiba a problémás látásból is fakadhat.

Szokatlanul gyenge figyelem vagy érdeklődés tanúsítása. A csekély figyelem és a figyelem könnyű elkalandozása a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) jele lehet, ám ugyanezek a tünetek látásproblémákra is utalhatnak. A fiatalkori látásproblémák könnyedén csökkent érdeklődést okozhatnak a közeli látást igénylő tevékenységekben, mint az olvasás, a színezés és a kirakós játékok.

Az első látogatás a szemésznél

A gyermek első látogatása az optometristánál – vagy bármilyen orvosnál – nyugtalanító tud lenni. Az elvárások előzetes lefektetése nagyszerű módszer a gyermek megnyugtatására. Amit tehet:

  • Olvasson olyan meséket, ahol a szereplők szemészhez mennek.
  • Beszéljen a lehetséges feladatokról, például a képek nézegetéséről és a Snellen-tesztekről.
  • Készítse fel a gyermeket a szemcsepp alkalmazásának lehetőségére, ám biztosítsa, hogy tűvel nem fog találkozni.
  • Mondja el, hogy az optometrista kérdéseire nincs rossz válasz.

A látással kapcsolatos jó szokások korán kezdődnek. Keressen szemészt gyermekének, vagy kérjen további tippeket saját szemész szakorvosától.

 

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Több cikk