Ismerje meg a havi kontaktlencsék előnyeit, tulajdonságait.

A kontaktlencsék mögött álló technológia a korábbiakhoz képest ma már számos választási lehetőséget biztosít a felhasználóknak a lencsék viselési idejét illetően.

A megfelelő ütemezést nagyrészt az emberek saját preferenciája diktálja. A napi, kétheti és havi kontaktlencsék mind sajátos előnyökkel és hátrányokkal bírnak.

Ebben a cikkben a havi kontaktlencséket járjuk körül.

Miért érdemes havi kontaktlencsét választani?

A havi kontaktlencsék számos előnyt kínálnak:

Hosszabb viselési idejű kontaktlencsék

Egyes havi kontaktlencsék akár hét napig viselhetők egyhuzamban, anélkül, hogy eltávolítaná őket.

Ha alvásra nem jóváhagyott kontaktlencsében alszik, az kockázatot jelent a szemére, mivel így az nem jut elég oxigénhez. A kockázatok közé tartozik a szaruhártya elfertőződése és a szaruhártyában történő érképződés, amikor az erek elkezdenek behatolni a szemfehérjébe.

Napközben szemei nyitva tartása révén jut oxigén a szaruhártyára. A havi és más hosszabb viselési idejű kontaktlencsék jellemzően szilikon-hidrogél lencsék, amelyek magasabb gázpermeabilitással rendelkeznek: legalább ötször annyi oxigént engednek a lencsén keresztüláramlani, mint a hagyományos kontaktlencsék.

Mint mindig, új vagy más kontaktlencsék vásárlása előtt kérje ki orvosa véleményét.

A havi megoldással kevesebb lencsére lesz szüksége

A havi kontaktlencsék teljes költsége némileg kisebb lehet, mint a napi lencsék esetében, mivel kevesebb lencsét kell vásárolni. Ezeket nem mindennap, csak havonta dobja el, egy évben tehát csak 24 kontaktlencsére van szüksége. A környezettudatos lencseviselő számára ez kevesebb hulladékot is jelent.

A szilikon-hidrogél anyag egyedülálló kényelmet garantál

Azonkívül, hogy a szemek tisztaságának és fehérségének megőrzése érdekében több oxigént enged át, a havi kontaktlencsék szilikon-hidrogél anyaga kényelmesebb is lehet. A szemek több oxigént kapnak, miközben nedvességüket is megőrzik. Ezt az egyensúlyt a fejlettebb kontaktlencse-technológia biztosítja.

Havi, kétheti vagy egynapos kontaktlencse: a választás az Öné

Új vagy más kontaktlencsék vásárlása előtt mindig kérje ki szemész szakorvosa véleményét. A szemész gondoskodik róla, hogy a kontaktlencse dioptriaértéke és illesztése a szemének megfelelő legyen, így látása és szemének egészségi állapota is a lehető legjobb lehet.

Ha a kontaktlencsék ütemezéséről van szó, a havi, kétheti és napi kontaktlencsék közti választás gyakran személyes preferencia kérdése. Az orvostól további tájékoztatást kaphat az életmódjának megfelelő választásról. A szemész ezenkívül ügyel látása épségére is, miközben Ön alkalmazkodik az új típusú kontaktlencséhez.

 

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Több cikk