A kontaktlencsék orvostechnikai eszközök, beszerzésükhöz szükség van orvosi felírásra.

Kontaktlencsét nem ugyanúgy kell vásárolni, mint olvasószemüveget. Nem lehet egyszerűen besétálni egy áruházba, felpróbálni néhányat, és eldönteni, melyik a legjobb. A kontaktlencsék orvostechnikai eszközök, beszerzésük viselőiknek csak orvosi felírással lehetséges.

Mi a jó hír...? A kontaktlencse-vásárlás igen egyszerű folyamat, és kevés időt igényel – elég egyszer felkeresnie szemészét.

A folyamat a következő:

Hogyan kaphatok kontaktlencsét?

A teljes folyamat áttekintése érdekében tételezzük fel, hogy nem visel szemüveget. Tegyük fel azt is, hogy homályosan lát, ezért van szüksége kontaktlencsére – például nehezen megy Önnek a szövegek olvasása, vagy rövidlátása van, és a távoli tárgyakat nem látja élesen. 

Egy pillanat, szemüvegre van szükségem? Segítség!

Először is: aggodalomra semmi ok. A korral változik a látásunk is. Ez tökéletesen normális. Ha figyelmen kívül hagyja ezt a változást, és úgy tesz, mintha nem lenne szüksége szemüvegre vagy kontaktlencsére, az fejfájáshoz és egyre nagyobb küzdelemhez vezethet, hogy végigcsinálja a napot. Kinek hiányzik ez?

Ha kontaktlencsét vesz, jobban élvezheti az életet, mivel a segítségével tisztán láthat. Ezenkívül – a szemüveggel ellentétben – senki nem vesz észre semmit, ha titokban szeretné tartani lencseviselését.

Vizsgáltassa meg a szemét

Ha bizonytalan benne, hogy melyik optometristát keresse fel, nézzen körül az online értékelések között, és érdeklődjön ismerőseitől. Amennyiben további útmutatást szeretne a megfelelő szemész szakorvos kiválasztásához, úgy olvassa el az erről szóló cikkünket.

Gondolja át, milyen kontaktlencse kell Önnek

Ugyan az optometrista dönti el végül, melyik kontaktlencse a megfelelő a választás, ám az Ön véleménye is számít! Mielőtt elindulna a vizsgálatra, gondolja át, milyen gyakran szeretné újra cserélni kontaktlencséit. A napi kontaktlencsék mindennap friss, új pár lencsét jelentenek. Így nincs szükség napi tisztításra és kontaktlencseoldatra, ami rendkívül kényelmes megoldás.

Hogyan zajlik egy kontaktlencsével kapcsolatos szemvizsgálat?

A szemvizsgálat igen egyszerű, és évente egyszer ajánlott elvégeztetni. A szemész általában megvizsgálja szemei állapotát, és feltesz Önnek néhány kérdést. Cikkünkből részletesebben is megismerheti a kontaktlencsével kapcsolatos szemvizsgálat menetét.

Hol érdemes kontaktlencsét vásárolni?

Ha az orvos felírt Önnek egy kontaktlencsét, és túlesett a lencsepróbán is, a következő lépés a kontaktlencse megvásárlása. De hol érdemes ezt megtenni? Inkább online, vagy esetleg a szemészeti rendelőben? Ez az Ön döntése. Ha az optometrista rendelőjében vásárol, egyszerűbb dolga lehet, hiszen az optometrista ismeri az igényeit. Azonban nyugodtan kereshet olcsóbb ajánlatokat is az interneten.

Ragaszkodjon a bevált beszerzési forrásokhoz. Mindenki szeret spórolni, azonban ne hagyja, hogy az olcsó kontaktlencsék ígérete kétes forrásokkal dolgozó online aukciós oldalakra csábítsa. Nem éri meg néhány forintot spórolni, ha a szemei egészsége a tét.

Kontaktlencse-viselés az első alkalommal

Ha viselni kezdte a kontaktlencsét, mindenképpen tartsa be vele kapcsolatban a szemész utasításait. Nagyon fontos az előírt tisztítási és csereperiódus betartása. Természetesen el kell sajátítania a kontaktlencse behelyezését és eltávolítását is. (Tekintse meg bemutatóvideónkat a kontaktlencsék egyszerű behelyezéséről.)

Habár a kontaktlencse-vásárlás némileg több lépésből áll, mint amikor tejet és kenyeret vesz a boltban, a folyamat így is egyszerű és fájdalommentes. Ha pedig megkapta az új kontaktlencséket, nem tud majd betelni az élménnyel, hogy tisztán láthatja a környező világot a személyes szabadsága teljes megőrzése mellett.

 

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Több cikk