A biztonságos kontaktlencse-viselés érdekében be kell tartani néhány szabályt a lencsék ápolása kapcsán.

Így hozhatja ki a legtöbbet a kontaktlencséiből

A kontaktlencsék orvostechnikai eszközök, amelyeket az Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) engedélyez és szabályoz, így fontos a gondozásuk. Íme néhány tanács, amelyet érdemes észben tartani a kontaktlencsék ápolása kapcsán, hogy azok a lehető legjobb szolgálatot tegyék Önnek.

Ne kockáztasson, mindig ragaszkodjon az előírt viselési periódushoz!

Ne próbálja három hétig kihúzni kétheti lencsékkel. Nem éri meg a kockázatot. A kontaktlencsék különböző anyagokból készülnek eltérő célokra, és minden helyzetre külön FDA-engedéllyel rendelkeznek.

A kontaktlencséket mindig körültekintően kezelje!

Az eldobható lágy kontaktlencsék elszakadhatnak. Bánjon velük finoman. Ha egy lencse elszakad, dobja el. Ezenkívül tartsa távol a körmeit a lencsétől. A körmök nemcsak élesek, de elsőrangú melegágyat is jelentenek különböző baktériumoknak.

Soha ne használjon másokkal közösen kontaktlencsét

A közös lencsehasználat egyrészt elősegíti a baktériumok terjedését, másrészt a kontaktlencséket a felhasználó látásához, valamint szeméhez illesztik és írják fel.

Minden alkalommal használjon friss kontaktlencse-folyadékot

A kontaktlencsét soha ne tisztítsa csapvízzel – az fertőzést okozó kórokozókat és baktériumokat tartalmazhat.

Soha ne nyalja meg a kontaktlencsét – a szájában számos fajta baktérium él. Ugyan sok baktérium előnyös az emésztőrendszernek, a szemre nincsenek túl jó hatással.

Dörzsölje ujjbegyével, majd öblítse le a kontaktlencséket

Ujjbegyével dörzsölje a kontaktlencséket friss oldatban 5–20 másodpercig. Ezután öblítse le alaposan, ismét friss oldattal. A kutatások szerint továbbra is a dörzsölés és öblítés a legjobb módszer a mikroorganizmusok távol tartására a kontaktlencsékről, még a dörzsölésmentes ápolórendszerek megjelenésével is.

Tartsa tisztán a kontaktlencse-tárolót

A tokot minden használat után öblítse ki, majd tárolja száraz és tiszta helyen, nyitva és fejjel lefelé. Az Amerikai Optometrikusok Szövetségének ajánlása az, hogy legalább háromhavonta cserélje le a kontaktlencsetartó tokot.

Ne aludjon olyan kontaktlencsében, amely nem hosszabb viselési idejű

A hosszabb viselési idejű lencsék különleges technológiával készültek, hogy több oxigén juthasson át a lencsén a szaruhártyára. Normál esetben, amikor ébren van, és a szeme nyitva, a levegőből nyert oxigént a könny szállítja a kontaktlencsén keresztül a szaruhártyára.

Amikor alszik, a normál kontaktlencsék esetleg nem engednek át elegendő oxigént a szeméhez. Ez fertőzéshez, fekélyhez és rendellenes véredényképződéshez vezethet a szaruhártyában.

Olvassa el és tartsa be az utasításokat

Figyeljen oda a szemész előírásaira, a kontaktlencséhez tartozó betegtájékoztatóra, valamint a kontaktlencseoldat és a tok használati utasítására. Ezek mindegyike egy alaposan átgondolt rendszer része, amelynek célja az adott kontaktlencsék és lencseápoló termékek olyan módon történő gondozása, hogy az segítsen megóvni szemeit és egészségét.

 

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Több cikk