A kontaktlencsét viselők számára, a lencse megfelelő illeszkedéséhez fontosak a rendszeres kontaktlencsés vizsgálatok.

A kontaktlencse-vizsgálatok a normál szemvizsgálathoz hasonlóan lehetővé teszik a szemésznek, hogy alapos pillantást vessen szemei egészségi állapotára és látásának minőségére. Ha ezt rendszeresen elvégezteti – körülbelül évente egyszer –, a szemész folyamatosan felügyelheti látását, észlelve minden változást, mielőtt az komoly problémává fajulhatna.

Ha azonban Ön lencseviselő, fontos gondoskodni róla, hogy a lencsék a szeméhez és a látásához is megfelelően illeszkedjenek. Az átfogó szemvizsgálaton felül a kontaktlencse-vizsgálat a kontaktlencse-illesztést is tartalmazza. Íme, mire számíthat.

Rutinszerű, átfogó szemvizsgálatok

Akár tökéletes a látása, akár szemüveget vagy kontaktlencsét visel, rendszeres szemvizsgálattal kell gondoskodnia szemei és látása tökéletes állapotáról. Ez általában az alábbiakat tartalmazza:

  • szemészeti tesztek a fénytörési hiba és a dioptriaérték meghatározása érdekében;
  • szemlefedéses tesztek, amelyek azt ellenőrzik, hogyan képesek a szemei egymással együttműködni;
  • réslámpás vizsgálatok, amelyek nagyított képet biztosítanak a szemésznek a szem struktúráiról az egészségük vizsgálata érdekében;
  • szemnyomásos vagy „levegőfújással” járó tesztek a zöldhályog kizárására;
  • pupillatágítás, amely jobb rálátást ad a szemésznek a szem hátsó részére.

A kontaktlencse illesztése

A kontaktlencsék orvostechnikai eszközök, azaz a vásárlásukhoz recept szükséges, és szemészének gondoskodnia kell róla, hogy a kontaktlencséhez kapcsolódó látásvizsgálat tartalmazza a lencsék megfelelő illesztését is.

A kontaktlencse illesztéséhez konzultáció és mérés is szükséges.

A szemész ilyenkor érdeklődik életviteléről és a preferenciáiról is. Egyes kontaktlencsék például megfelelőbbek lehetnek az aktív életmódot folytató sportolóknak, más lencsék pedig a sokat utazóknak, akik időnként kénytelenek kontaktlencsével aludni. A szemész azt is megkérdezi majd, hogy színes lencséket, esetleg eldobható lencséket szeretne-e.

Ezenkívül számos mérést is el kell végeznie. A leggyakoribb mérés a szaruhártya – azaz a szemfelület – görbületét érinti. Egyes esetekben a szemész megméri a pupilla és az írisz méretét is. Ha hajlamos a szemszárazságra, az orvos ellenőrizheti a könnyfilmet is, hogy biztosan olyan kontaktlencsét kapjon, amely elég nedvesen tartja a szemét.

Ne feledje, a szemész a szövetségese annak biztosításában, hogy szemei megkapják a szükséges gondozást az egészséges állapot és a lehető legjobb teljesítmény érdekében. Minden esetben kérjen professzionális tanácsot, amikor a szemével és a látásával kapcsolatos döntéseket hoz.

 

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Több cikk