Bemutatjuk a kontaktlencsék felhelyezésének 5 egyszerű lépését.

Ahhoz, hogy hosszú távon sikeresen viselhess kontaktlencsét, van számodra pár hasznos információnk. Első lépésben fontos tudnod, hogy amennyiben kontaktlencsét használsz, nélkülözhetetlen, hogy legyen egy kontaktológusod, akihez mindig bizalommal fordulhatsz kérdéseiddel, illetve akihez rendszeresen vissza tudsz járni, hogy ellenőrizze szemeid egészségét.

Minden új – vagy potenciális – lencseviselő felteszi a kérdést, hogy miként kell felhelyezni a kontaktlencséket.  Mindenekelőtt légy türelmes és ne add fel, ha elsőre nem sikerül gyorsan feltenned a lencséidet. Hidd el, mindenki így kezdi és ebben az esetben is igaz, hogy gyakorlat teszi a mestert! Kis gyakorlással gyorsan a napi rutinod része lehet. 

 Most lássuk a tényleges folyamatot, végigvezetünk a kontaktlencsék felhelyezésének minden lépésén.

1. Mosd meg és töröld szárazra a kezed!

Mielőtt a kontaktlencsékhez nyúlsz, mindig alaposan moss kezet egyszerű, hidratálószer- és illatanyagmentes antibakteriális szappannal, majd nem bolyhosodó törölközővel alaposan töröld szárazra a kezed. Ez nem csak a vízben található baktériumok miatt fontos, hanem azért is, mert az ujjadra fog tapadni a lencse, nem pedig a szemedre.

2. Készítsd elő a kontaktlencsét!

Egyenként vedd ki a kontaktlencséket a csomagolásból. A kontaktlencsék felhelyezésekor és kivételekor mindig ugyanazzal a szemeddel kezdd, így kevésbé valószínű, hogy véletlenül felcseréled a két lencsét. Helyezd fel a lencsét a mutatóujjad hegyére (ha jobb kezes vagy, akkor a jobbra) úgy, hogy felfelé néző tál alakja legyen.

3. Helyezd fel a kontaktlencsét!

Fogd meg felső szemhéjadat (ha jobb kezes vagy, akkor a bal kezeddel) középen, a szempillák tövében, és húzd fel. Fontos, hogy szorosan tartsd, mert úgy megakadályozhatod a pislogást. Célravezető, ha a kezedet a fejed felett átemeled. A másik kezed középső ujjával húzd le az alsó szemhéjad, a pillatöveknél fogva. A kontaktlencsét a szemed színes részére kell rátenned. Egyszerűbb, ha egy tükörben végig nézed, hogy mit csinálsz. Figyelj arra, hogy a másik szemedet is tartsd nyitva. Fontos, hogy a lencsét csak finoman érintsd a szemedhez és várd meg, hogy az magától „áttapadjon” az ujjadról.

4. Igazítsd a helyére!

Miután a kontaktlencse a helyére került, lassan távolítsd el a mutatóujjad a szemedtől, de a szemhéjaidat még mindig tartsd. Óvatosan nézz körbe, hogy eltávolítsd az esetleges levegőbuborékokat. Ezután engedd el lassan mindkét szemhéjadat és pislogj párat. Ha pár pislogás után is kényelmetlennek érzed, akkor csukd be a szemed, és masszírozd át.

5. Tisztítsd a kontaktlencse tárolótokot!

A lencsék felhelyezése után mindig öblítsd ki a tokot kontaktlencse-ápoló folyadékkal, és soha ne használj csapvizet. Öblítés után a tokot hagyd nyitva, lefordítva. Tiszta, száraz helyen tárold, például egy papírtörlőn. Minden új ápolófolyadékhoz kapsz egy új tároló tokot is. Cseréld le a régit minden alkalommal!

 

Nézd meg videónkat a kontaktlencsék behelyezéséről!

Az alábbi videóban bemutatjuk a lencsék behelyezését, valamint pár hasznos tanácsot és gyakorlatias tippet is megosztunk veled. 

 

Gyakori tévhitek és félelmek a kontaktlencsékkel kapcsolatban

A kontaktlencsékkel kapcsolatban számos tévhit van a köztudatban. Olvassa el cikkünket és oszlassa el a tévhiteket!

 

További hasznos tanácsok a kontaktlencse-viselőknek

Sminkelésnél mindig a kontaktlencse az első!

Fontos, hogy először helyezd fel a lencsét és csak utána sminkelj, ez a sminkedet is kíméli. Eltávolítás esetén szintén ilyen sorrendben járj el, először a kontaktlencsét vedd ki a szemedből, majd utána mosd le a sminkedet. Kontaktlencse-viselőként próbálj minél kevesebb por állagú sminkkészítményt használni.

 

 

Mindig csukd be a szemed, ha aerosolt használsz!

Ilyen a hajlakk, a sminkfixáló, a dezodor, valamint a légfrissítő is.

 

 

Rendszeresen keresd fel kontaktológusod!

Ellenőriztesd szakemberrel szemeid állapotát rendszeresen, akkor is ha nincs semmilyen panaszod, hogy megelőzhesd az esetleges problémákat.

 

 

Mindig tartsd magadnál a szemüveged, ami a legutolsó vizsgálati adatok alapján készült!

Új kontaktlencse-viselőként fokozatosan kell növelned a viselési időt, ami azt jelenti, hogy 1-2 óra viselet után ki kell venned a lencséket a szemedről. Később is előfordulhat olyan váratlan helyzet, ami miatt el kell távolítanod a kontaktlencséidet szemedről. Ezekben a szituációkban szükséged lesz a megfelelő dioptriájú szemüvegedre az éleslátáshoz.

 

 

Minden nap friss, tiszta ápolószerrel töltsd fel a tároló tokot!

Mindig várd ki az ápolószer hatóidejét, hogy megfelelően megtisztuljanak a lencséid. Az ápolószerek hatóideje típusonként eltérő lehet, amelyről kontaktológusod ad tájékoztatást.

 

 

Ha a lencseviselés nem komfortos, tarts szünnapot!

Amennyiben azt tapasztalod, hogy a lencseviselés kényelmetlenné válik és a szemeid vörösek, fájnak vagy fényérzékenyek, azonnal távolítsd el és ne viselj tovább kontaktlencsét. Ilyen esetben tedd fel a szemüveged és a lehető leghamarabb keresd fel kontaktológusod, hogy közösen megtaláljátok és megszüntessétek a probléma okát.

 

 

Figyeld a kihordási és a lejárati időt!

Ne viselj lejárt kontaktlencséket és ne viseld azokat tovább annál, mint amit a kontaktológusod javasol.

 

 

Kerüld a vízzel való érintkezést!

Soha ne tisztítsd vízzel sem a kontaktlencsét, sem pedig a lencsetartó tokot. Szintén fontos, hogy a lencséket soha ne tárold vízben. A csapvíz, az uszoda, a szauna és az élővizek mind növelik a súlyos szemfertőzések kockázatát.

 

Ne viselj sérült kontaktlencsét!

Ha bármilyen sérülést, például szakadást veszel észre a kontaktlencsén, ne tedd be a szemedbe.

 

 

Ne viselj más típusú kontaktlencsét, mint amit kontaktológusod ajánlott!

Csak olyan lencséket használj, amiket előtte a kontaktológus ellenőrzött a szemeden. Ugyanilyen fontos, hogy ne cseréld le az ápoló szeredet sem anélkül, hogy egyeztettél volna szakembereddel.

 

 

Ne viselj kontaktlencsét, ha meg vagy fázva!

Bármilyen felső légúti vagy más lázzal járó megbetegedés esetén ne használd a kontaktlencséidet, hogy elkerüld a további szövődményeket.

 

 

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát, optometristáját!

Több cikk