A kontaktlencsék felhelyezése

Minden új – vagy potenciális – lencseviselő felteszi a kérdést, hogy miként kell felhelyezni a kontaktlencséket.

Ha korábban még nem próbálta, lehetséges, hogy a felhelyezés folyamata elsőre némileg furcsán hangzik Önnek. Hiszen a reflexeink azt diktálják, hogy minden tárgyat tartsunk távol a szemünktől, nem igaz?

Aggodalomra semmi ok. A kontaktlencsék felhelyezése rendkívül egyszerű, és mi végigvezetjük a folyamat minden lépésén. Igényel némi gyakorlatot, ám hamarosan könnyedén megy majd Önnek is.

A kontaktlencsék felhelyezése öt egyszerű lépésben

Először is ne arra gondoljon, hogy kontaktlencséket helyez a szemébe, mert nem is ezt teszi. A kontaktlencséket ráhelyezi a szemére, ahol azok kényelmesen elhelyezkedve elősegítik, hogy tisztán láthasson. Most lássuk a tényleges folyamatot. Ez talán a legegyszerűbb módszer a lencsék felhelyezésére.

1. Alaposan mosson kezet.

Ügyeljen rá, hogy ne juttasson véletlenül port, kórokozókat vagy sminket a lencsére, mivel ez irritálhatja a szemeit. Ezenkívül egyszerű, erős hidratálószer és illatanyag nélküli szappant használjon. A kezeit alaposan öblítse le, majd szárítsa meg. Ez ismét azt a célt szolgálja, hogy megakadályozza a nem kívánt anyagok bejutását az Ön szemébe. 

2. Minden alkalommal ugyanazzal a szemével kezdje.

A kontaktlencsék kifejezetten az adott, jobb vagy bal szemre valóak. Csakúgy, mint a cipők esetében, a két oldal ezúttal sem cserélhető fel. Mivel a kontaktlencsék a dobozból kivéve egyformának tűnnek, könnyebben megkülönböztetheti a két oldalt, ha minden felhelyezésnél jobbkezesként a jobb, balkezesként pedig a bal szemével kezdi a folyamatot. Így helyezhető fel egyszerűen első alkalommal a lencse, és mi épp ezt szeretnénk.

3. Óvatosan vegye ki a tokból a lencsét.

Helyezze a lencsét a mutatóujja hegyére. Ellenőrizze, hogy a lencse nincs kifordulva. Felfele görbül, mint egy tál? Ha igen, minden rendben! 

4. Húzza fel a szemhéját, és helyezze fel a kontaktlencsét.

A szemhéja felhúzásához egyszerűen használja a szabad kezét. Sokan más irányba néznek, miközben a lencsét felillesztik a szemre. Így is tehet, de akár közvetlenül a lencsére is nézhet. Mindkét módszer tökéletes.

5. Pislogás és mosoly – készen is vagyunk!

Így igaz. Pislogjon természetes módon, és esetleg nézzen bele a tükörbe. Ha érzésre és ránézésre minden rendben van, akkor ennyi volt. Megmondtuk, hogy egyszerű lesz!

Gyakori tévhitek a kontaktlencsék felhelyezéséről

Szánjunk rá egy percet, hogy eloszlassunk néhány gyakori tévhitet a kontaktlencsék behelyezése és viselése kapcsán:

Mi történik, ha a kontaktlencse hátracsúszik a szemem mögé?

Nincs mitől tartania – nem fog. Ez ugyanis nem lehetséges. A szemfehérjét borító kötőhártya megakadályozza ezt.

Mi történik, ha a kontaktlencse rátapad a szememre, és nem tudom eltávolítani?

Ne aggódjon.  Úgy vannak kialakítva, hogy bent maradjanak, ugyanakkor pedig egyszerűen eltávolíthatók is legyenek, ha ki szeretné venni őket. Ugyanígy...

Nem fognak a kontaktlencséim állandóan kiesni a szememből?

Semmi esetre sem. Ez egy tévhit, amelyet talán azok a régebbi mozi- és tévéfilmek gerjesztenek, ahol a szereplők elvesztik a kemény kontaktlencséiket. A valóságban, a mai lágy kontaktlencsék esetén igen valószínűtlen, hogy ez megtörténjen.

Reméljük, hogy a kontaktlencsék felhelyezésével kapcsolatos tippjeink hasznosak, és eloszlatnak néhány tévhitet. Ahogyan szinte minden új tevékenység esetében, minél többet gyakorol, annál egyszerűbben megy majd a kontaktlencsék kezelése is. Hamarosan Ön is képes lesz könnyedén végrehajtani az eljárást.

Ha gyakorlati segítséget szeretne, keresse fel szemészét. Ő egészen biztosan szívesen segít majd személyesen elmagyarázni a folyamatot.

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát, optometristáját!

Több cikk

Böngésszen a termékeink között!