A gyermek korától, érettségétől is is függ, hogy viselhet-e kontaktlencsét

A kontaktlencsék viselése és gondozása a lehető legjobb állapotú szemek és látás érdekében nagyobb odafigyelést igényel, mint az egyszerű szemüvegviselés. Mi az a megfelelő életkor, amikor el lehet kezdeni kontaktlencsét hordani? Íme néhány tipp és szempont azokhoz a bizonyos első kontaktlencsékhez.

Viselhetnek kontaktlencsét a gyermekek?

Habár a kontaktlencsék viselésének nincs minimális vagy javasolt életkora, fontos megfontolni, mikor megfelelő elkezdeni a lencseviselést. A döntés kevésbé függ az életkortól, mint inkább a gyermek egyedi jellemzőitől és környezetétől. Íme néhány tipp annak értékeléséhez, hogy a gyermeke készen áll-e a kontaktlencsék viselésére.

Döntés a gyermekek kontaktlencséjéről

A kontaktlencsék viselése és ápolása felelős hozzáállást igényel. A komplikációk ritkák (csupán a viselők 5%-ánál fordulnak elő évente), azonban a legtöbb ilyen eset a kontaktlencsék helytelen viseléséből vagy kezeléséből fakad.

Készen áll gyermeke a kontaktlencsére?

Könnyen elsajátítja az utasításokat?

Rendszeresen elvégzi a rábízott feladatokat, emlékeztetés nélkül?

Elfelejti megírni a házi feladatot?

Gondolja át, hogy a gyermeke meg tudja-e tanulni a kontaktlencsék helyes behelyezését és eltávolítását – még akkor is, amikor fáradt –, tisztán tudja-e tartani a lencsét, valamint be tudja-e tartani a viselési időre vonatkozó előírásokat.

Szüksége van a gyermekének kontaktlencsére?

A szemész szakorvos javasolja a lencseviselést?

A gyermek azért szeretné, mert a lencsék segítségével jobb sportteljesítményre számít?

Ha színtisztán esztétikai okokról van szó, érdemes beszélgetést kezdeményeznie a gyermekével a mögöttes okokról és az esetleges csoportnyomásról, amely a kívánsága mögött állhat.

 

Mikor lehet elkezdeni kontaktlencsét viselni?

Sokak számára a kontaktlencsék viselése esztétikai és gyakorlatias döntés. Ha a kisebb vagy tizenéves gyermeknek nincs szüksége dioptriás kontaktlencsére, csak a divatot szeretné követni (vagy kiegészíteni egy szuper jelmezt), az interneten rengeteg színes vagy halloweeni kontaktlencse található. A szülőknek azonban érdemes tisztában lenni vele, hogy az online vásárolt kontaktlencsék nem minden esetben rendelkeznek az Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalának (FDA) engedélyével. Elsőként mindig érdeklődjön szemészénél.

A kontaktlencsék egyes előnyei

A dioptriás kontaktlencsék gyakran képesek megkönnyíteni az életünket. Viselésük felelősségteljes feladat, ám előnyökkel is járnak:

Szélesebb látástartományt biztosítanak.

Javítják a sportteljesítményt, és élvezetesebb sportolást biztosítanak.

A megfelelő erősség esetén jobb látásélményt nyújtanak.

 

Ne feledje, az egészséges szem jó látást jelent. Ha kontaktlencse viselésén gondolkodik, vagy bármilyen egyéb döntést szeretne hozni a látásával kapcsolatban, minden esetben beszéljen szemészével.

 

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Több cikk