Csak az elegendő érettséggel rendelkező gyermekek képesek úgy kezelni a kontaktlencsét, hogy az elősegítse szemük és látásuk egészséges állapotát. Mindenkinél különböző, hogy milyen életkorban áll készen. A szemésszel folytatott konzultáción kívül íme néhány szempont, amely segíthet meghatározni, készen áll-e gyermeke a kontaktlencse viselésére.

Fontos kérdések a gyermekek kontaktlencséiről

A gyermeke felelősségteljes? Kérés nélkül elvégzi a házi feladatot? Képes tiszta és élhető állapotokat fenntartani a szobájában? Biztos benne, hogy a család kisállatát emlékeztető nélkül is megeteti? A lencsék és a saját szeme megóvása érdekében a gyermek felelősségteljes hozzáállása szükséges a kontaktlencsék gondos és rendszeres ápolásához.

Miért szeretne a gyermek kontaktlencsét?

Funkcionális probléma miatt, azaz gond van a látásával? Esetleg esztétikai okokból? Ha az utóbbiról van szó, érdemes lehet beszélgetést kezdeményeznie a gyermekével az iskolában tapasztalt csoportnyomásról. Hagyja, hogy megnyíljon azzal kapcsolatban, miért szeretne kontaktlencsét.

Mit gondol a szemész?

Kérjen véleményt szemészétől a gyermekeinek szánt kontaktlencsékről a gyermekek aktuális és korábbi szemészeti egészségi állapotának ismeretében. A szemész segíthet rávilágítani fontos érvekre és ellenérvekre, valamint meg tudja mutatni a lencsék helyes behelyezését is.

Vámpírszemek, színes lencsék és egyéb divatos kontaktlencsék

Ha gyermeke piros vagy kék kontaktlencsét szeretne, hogy divatos legyen, esetleg halloweeni kontaktlencsére vágyik egy jelmezhez, érdemes számos szemponttal tisztában lennie:

  • Az online vásárolt kontaktlencsék nem minden esetben rendelkeznek az Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalának (FDA) engedélyével.
  • Ha a szemész receptje és iránymutatása nélkül vesz kontaktlencsét, az súlyos fertőzéshez és látásproblémákhoz vezethet.
  • A dekoratív és a nem megfelelő módon illesztett egyéb kontaktlencsék hatással lehetnek a normál látásra, és sérülést okozhatnak a szaruhártyán.

Keresse fel szemészét, és kerülje az olcsó kontaktlencséket

A gyermeke látása kincset ér. Habár divatos lehet egy kedvenc rajzfilmfigurához vagy filmes szörnyhöz hasonlítani, gyermekével együtt érdemes mérlegelnie az érveket és ellenérveket. A gyermekeknek szánt kontaktlencsékkel kapcsolatban végül az a legfontosabb, hogy kérje ki az optometrista véleményét.

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Több cikk