A kontaktlencsék tisztítása

A higiénia az egyik legfontosabb tényező a fertőzések és más problémák megelőzésében, amelyek nem csupán a szem egészségére lehetnek hatással, de a hosszú távú látásminőségre is.

Íme néhány javaslat és figyelmeztetés a kontaktlencsék tisztításával kapcsolatban, valamint ezek indoklása.

 

A kontaktlencsék tisztításnak lépései

Mielőtt megérintené kontaktlencséit, mossa meg a kezét szappannal és vízzel.

Ha lehetséges, antibakteriális szappant használjon, és törölje szárazra a kezét egy pihementes törülközővel. Ne használjon olajos és krémszappanokat, mivel ezek homályossá vagy szennyezetté tehetik a lencsét.

Minden alkalommal használjon friss kontaktlencse-tisztító folyadékot.

Ne használjon csapvizet és desztillált vizet, nyálat, sóoldatot vagy nedvesítőcseppet. Ezek egyike sem képes fertőtleníteni és megfelelően megtisztítani a kontaktlencsét.

A kontaktlencsét ujjaival alaposan dörzsölje át, majd friss tisztítóoldattal öblítse le.

A tanulmányok alapján a kontaktlencsék tisztítására a „dörzsöléses-öblítéses” módszer a leginkább alkalmas, még a „dörzsölés nélküli” kontaktlencse-tisztító oldatok esetén is. Körmeivel ne érjen a lencséhez. Nem a körmök élessége az egyetlen probléma: szívesen tanyáznak itt kórokozók és szennyeződések is.

Öblítse át a kontaktlencsetartó tokot friss oldattal, majd felfordítva és kinyitva hagyja megszáradni.

A lencsetartó tisztításához ne használjon vizet, mert az szennyeződéseket és mikroorganizmusokat tartalmazhat. Ezenkívül ne hagyja a tokot a vécé vagy párás helyek közelében, ahol lerakódhat a penész, és megtelepedhetnek a kórokozók.

A lencse tisztán tartásának más módjai

  • A kontaktlencse-tisztító oldatot ne öntse át kisebb tartályokba utazáshoz vagy tároláshoz, mivel ezzel kockáztatja az oldat sterilitását.
  • Az oldatos flakon kupakját mindig húzza szorosra, és az oldat használat közben ne érintkezzen felületekkel vagy tárgyakkal.
  • Legalább háromhavonta cserélje le a kontaktlencsetartó tokot.
  • Soha ne viselje a kontaktlencsét az első felbontást követő 30 napon túl.
  • Kerülje a füstöt és az egyéb szennyező anyagokat, amelyek a szemébe jutva irritációt és fertőzést okozhatnak.

Minden esetben tartsa be az utasításokat

A kontaktlencséhez, a kontaktlencsetartó tokhoz és a kontaktlencse-tisztító oldathoz tartozó, valamint a szemésztől kapott utasítások célja, hogy az adott viselési és tisztítási körülmények között a lehető legjobb ellátást és teljesítményt biztosítsák Önnek.

Végezetül pedig kijelenthető, hogy a szemész az Ön szövetségese: együtt gondoskodnak szemei és látása csúcsteljesítményéről. Évente látogasson el hozzá, hogy megállapíthassa, az alkalmazott kontaktlencse és ellátás továbbra is megfelel-e a szemei és életmódja által támasztott követelményeknek.

 

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Több cikk