Kontaktlencsetippek

Akár csak most kezd kontaktlencsét viselni, akár már évek óta használja őket, a lencsék behelyezésével kapcsolatos tippjeink segítségével elkerülheti azokat a jellemző problémákat, amelyekkel egyes lencseviselők szembesülnek.

 

Mindig legyen betárazva Önnél elegendő kontaktlencse-folyadék!

Hacsak nem napi kontaktlencsét visel, ne várja meg, hogy egy hosszú nap végén fedezze fel: elfogyott a tisztítóoldat. Ha mindig van Önnél raktáron lencsetisztító folyadék, elkerülheti ezeket a pillanatokat.

Ez különösen azért fontos, mert javasolt friss tisztítóoldatot használnia minden alkalommal, amikor megérinti a kontaktlencsét. Soha ne használjon csapvizet a kontaktlencsék tisztítására. A csapvíz szennyeződéseket és ellenálló, fertőző mikroorganizmusokat tartalmazhat.

 

Tippek a kontaktlencse behelyezéséhez és eltávolításához

A kontaktlencsék behelyezése és eltávolítása előtt mossa meg, majd törölje szárazra a kezét

Ami a lencse megérintésekor a kezén van, az a szemébe fog kerülni. Mielőtt megérintené kontaktlencséit, mossa meg a kezét antibakteriális szappannal, majd alaposan törölje szárazra. Ne használjon olajos és krémszappanokat a lencse megérintése előtt, mivel ezek szennyezetté tehetik a lencsét, vagy olajos réteget hagyhatnak rajta.

Mindig ugyanazzal a szemmel kezdje a behelyezést!

Amikor behelyezi kontaktlencséit, minden alkalommal ugyanazzal a szemével kezdje. Így kisebb eséllyel cseréli fel a lencséket – és igen, a cipőkhöz hasonlóan a kontaktlencsék esetén is különbség van a jobb és a bal oldali lencse között.

Helyezze a kontaktlencsét a tenyerébe

A kontaktlencsét a tenyerébe helyezve tartsa. Ha ujjaival csippenti fel a lencsét, nagyobb eséllyel sérti meg a körmével. A körmök sérülést okozhatnak a lencse felületén, ezenkívül a baktériumok is szívesen tanyáznak ott.


Teendők, ha fájdalmat vagy kényelmetlenséget tapasztal kontaktlencse-viselés közben

Ha kontaktlencséi fájdalmat, illetve száraz és kellemetlen érzést okoznak – vagy ha mások rendszeresen jelzik Önnek, hogy vörös a szeme –, távolítsa el a lencséket! A fájdalom és a kellemetlen érzés révén gyakran a szeme tudatja Önnel, hogy valami probléma van. Ha ez rendszeresen előfordul, konzultáljon szemész szakorvosával, hogy megállapítsák, a megfelelő lencséket használja-e.

 

Ne felejtse otthon a szemüveget!

Ha mindig Önnél van a szemüvege – különösen nyaralások során –, szemeit szükség esetén pihentetheti. Ha a kontaktlencsék viselése bármikor fájdalmat vagy kellemetlen érzést okoz, távolítsa el azokat; ezt pedig megkönnyíti, ha Önnél van a szemüvege.

Mindig viseljen napszemüveget, még UV-védelemmel ellátott kontaktlencsék esetén is

Még az UV-védelemmel ellátott kontaktlencsék sem szűrik ki az összes szemkárosító UV-sugarat. Ha UV-védelemmel ellátott napszemüveget visel, azzal csökkentheti a szemeit és a látását érő megterhelést, illetve káros hatásokat. Tudassa szemészével, milyen szabadtéri tevékenységeket végez, hogy segíthessen meghatározni az Ön veszélyeztetettségét, és javaslatot tehessen a megfelelő védelemre.

 

Csak legális forrásból szerezze be a kontaktlencséket!

Online vásárol kontaktlencsét? Ellenőrizze a vállalkozás székhelyét. Az interneten árusított lencsék közül egyesek nem feltétlenül rendelkeznek a megfelelő engedélyekkel. Ezenkívül a korrekciót nem végző és a receptre kapható kontaktlencséket is csak szemész írhatja fel, aki gondoskodik a lencsék megfelelő illeszkedéséről, és ügyel szeme egészségére.

Ne feledje, a kontaktlencsék ápolása egyet jelent a szemeiről való gondoskodással. Minden esetben konzultáljon szemészével a kontaktlencse-vásárlásról, valamint a lencse viseléséről és ápolásáról, hogy szemeit egészségben tudhassa.

 

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Több cikk