Látásvédelem sportoláshoz

A sportolás világszerte népszerű szabadidős tevékenység.

A csonttörés, az agyrázkódás, de még a vízhólyagok ellen is alaposan bebiztosítjuk magunkat, azonban gyakran megfeledkezünk a megkarcolt szaruhártya, a törött szemgödör és a tartós látásvesztés megelőzéséről. Évente 40 000 ember szenved olyan szemsérülést, amely elég jelentős a bejelentéshez.

Számos különböző típusú látásvédelmi megoldás létezik sportoláshoz, amely nem csupán megóvja a szemet, hanem a sportteljesítményt is képes javítani.

Jobb játék, jobb teljesítmény, jobb védelem

A kifejezetten sportoláshoz kifejlesztett látásvédelmi eszközök viselése az egészségvédelem és a teljesítmény kapcsán is meghatározott előnyökkel jár. Az alábbiakban láthatja, milyen segítséget nyújthatnak a látásvédelmi eszközök a legnépszerűbb sportágakban.

Kontaktsportok

A játékosok és az izgatott nézők is tökéletesen tisztában vannak az eltévedt könyökökkel, térdekkel és más tárgyakkal, amelyek az amerikai futball, a jégkorong, a labdarúgás és a kosárlabda köré szervezett meccsek során szembejöhetnek az emberrel.

A szemvédők vagy szemüvegek segítenek megelőzni, hogy ezek eltalálják a szemet, a test leginkább érzékeny és kiszolgáltatott szervét. Megelőzheti az ilyen tompa traumás sérülésekből fakadó törött szemgödröt, felduzzadt retinát, belső vérzést, begyulladt íriszt és traumás hályogot.

A sport terén alkalmazott látásvédelmi eszközök jobb látásminőséget és szemvédelmet is biztosítanak napsütésben, és – ha látáskorrekcióra szorul – jobb látásteljesítményt nyújtanak kevesebb aggodalom mellett.

Javasolt védelem:

  • szemvédő vagy szemüveg;
  • polikarbonát maszk.

Ütős és labdajátékok

Az olyan sportágakban, mint a kézilabda, a fallabda, a raketball, a tenisz, a golf és a baseball kemény tárgyak repülnek a játékos felé nagy sebességgel. A nem félrecsúszó, nem párásodó látásvédelmi eszköz nem csupán abban segít, hogy szemét a labdán tarthassa, de az ütésálló polikarbonát és sportspecifikus kialakítás a szemtől is távol tartja a labdát.

Javasolt védelem:

  • szemvédő;
  • arcvédő és sisak.

Vízi sportok

A sport- és úszószemüvegek remek szolgálatot tesznek a vízi sportok esetén, ahol az erős szél és a kiszámíthatatlan körülmények vethetnek tárgyakat az Ön útjába. A sportszemüveg az UV-sugarak kiszűrése és a teljesítményt hátráltató csillogás kiiktatása érdekében is rendkívül fontos.

A kontaktlencsét viselő úszók esetében az úszószemüveg távol tartja a vizet a szemtől, elősegítve a fertőzések megelőzését, amelyek a kontaktlencsékkel kapcsolatos komplikációk vezető okát jelentik. (Megjegyzés: Úszás közben ne viseljen kontaktlencsét.)

Javasolt védelem:

  • szemvédő vagy szemüveg;
  • úszószemüveg.

A megfelelő látásvédelem kiválasztása sportoláshoz

Az alábbiakat kell tudnia, amikor szemvédőt vagy szemüveget választ:

  • Soha ne vásároljon lencse nélküli szemvédőt vagy szemüveget.
  • Ügyeljen a kialakításukra, vagyis arra, hogy baleset esetén a lencsék kifelé mozduljanak el.
  • Polikarbonát lencsét válasszon. Ezek a leginkább ütésálló anyagból készült lencsék a piacon.
  • Párásodásmentes lencséket keressen, kültéri sportok esetén pedig ügyeljen az UV-védelemre.

Ne feledje, ha a szemeit óvja, azzal a látását védi. Ha bármilyen kérdése van, érdeklődjön szemész szakorvosánál. Szemésze gondoskodik róla, hogy a megfelelő szemgondozást alkalmazza és a megfelelő eszközöket viselje szemeihez és az életmódjához igazítva.

 

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Több cikk