A monovision kontaktlencse segít a korosodó embereknek korrigálni a presbyopiát, öregszeműséget

A monovision kontaktlencsék jelentik az egyik módszert a presbyopiából fakadó fókuszálási problémák korrekciójára. De mik ezek, és hogyan működnek? Bemutatjuk a monovision kontaktlencséket, és áttekintjük, hogy segítenek ezek bizonyos látásproblémák enyhítésében.

Mi az a presbyopia?

A presbyopia – ami görögül „öreg szemet” jelent – a korosodó szem tünete. Ahogyan öregszünk, a szem lencséje egyre merevebb és rugalmatlanabb lesz, így többé nem képes olyan egyszerűen igazítani az alakját, hogy közeli és távoli tárgyakra is ugyanúgy fókuszálhasson.

Sokan a 40-es éveik első felében észlelik a presbyopia tüneteit, úgy, hogy csak a messzire kitartott szövegekre tudnak tisztán fókuszálni.

Mik azok a monovision kontaktlencsék?

A monovision kontaktlencse azon számos gyakori módszer egyike, amellyel a korosodó emberek igyekeznek korrigálni a presbyopiát. A közeli és a távoli fókusz közötti váltás nehézségeinek kiküszöbölése érdekében az egyik kontaktlencse dioptriája a közeli, a másik pedig a távoli látást segíti.

Más lehetőségek presbyopia esetén

A monovision kontaktlencséken kívül az alábbi megoldások is alkalmasak a presbyopia kezelésére:

  • Bifokális szemüveg. Ez a legelterjedtebb megoldás, amikor olvasóterületet építenek a szemüveg fő lencséjébe.
  • Progresszív szemüveg. Egyes szemüvegek átmenetesen erősödő korrekciós lencsét használnak (ezek a progresszív kiegészítő, progresszív erejű vagy multifokális lencsék).
  • Multifokális kontaktlencsék. Ezek a kontaktlencsék a bifokális vagy progresszív szemüvegekhez hasonlóan több fókuszponttal rendelkeznek. Egyesek bifokális kontaktlencseként vannak kialakítva, ahol a szem átvált az olvasóterületre; mások lehetővé teszik, hogy a szem folyamatosan a lencse közepén át fókuszáljon.
  • Olvasószemüveg, amelyet normál dioptriás kontaktlencsékkel együtt kell használni a normál (távolsági) látáshoz.

A monovision kontaktlencse kiválasztása

A monovision kontaktlencsék esetén szükséges egy hozzászokási időszak. Ez fontos szempont, ha most kezd lencsét viselni, vagy ha lencsét vált. Az agy természetes módon alkalmazkodik ahhoz az elrendezéshez, amikor mindkét szem egy bizonyos feladatot lát el. (Általában a domináns szemet jelölik ki a normál – azaz távoli – látásra.)

További szempont, hogy a monovision rendszer miként hat a természetes binokuláris látásra (a szemek egymással együttműködve végeznek el különféle látási feladatokat). A tanulmányok rámutattak, hogy a monovision lencsét viselő betegek sok esetben megőrzik a binokuláris látás jellegzetességeit, és hasonló látásminőséggel rendelkeznek.

Ahogyan minden kontaktlencse esetén is teszi, ezúttal is érdeklődjön szemész szakorvosánál az adott látásprobléma legalkalmasabb kezeléséről. Ha szemészével konzultálva a monovision lencsék mellett dönt, a szemész segíthet biztosítani, hogy a kontaktlencse megfeleljen a szemei, a látása és az adott körülmények által támasztott követelményeknek.

 

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Több cikk