A kényelmes és rugalmas használatot nyújtó CooperVision egynapos szilikon-hidrogél kontaktlencsék karbantartása rendkívül egyszerű, hiszen csak ki kell dobni őket a nap végén, majd reggel egy új párat elővenni.

A mai kontaktlencsék – rendszerint a lágy és eldobható változatok – számos viselési és csereperiódussal rendelkeznek.

Tegyük fel, hogy a szokásos, 9 és 5 közötti munkarendben él. A napi lencséket nappal viseli, éjjel pedig eldobja, hogy reggel új párt tegyen be. Más lencséket kéthetente, esetleg havonta kell cserélni.

Személyes preferenciái és rutinjai segítenek meghatározni, melyik beosztás a legjobb Önnek. Minden rendszernek megvannak a saját erősségei. Most tekintsük át a napi kontaktlencséket.

A napi kontaktlencsék legfőbb előnyei

A napi kontaktlencsék számos előnnyel járnak:

 • Soha nem kell őket tisztítani.

  • Elfelejtheti az esti tisztítást és a tisztítóoldatos palackok felhalmozását. Egy hosszú nap végén egyszerűen eldobhatja a lencsét, majd ágyba bújhat.

 • A napi lencsék viselési periódusa a legkönnyebben megjegyezhető.

  • Nem kell többé emlékeztetőket beírnia a naptárba a lencsék cseréjéről. Éjszaka kiveszi őket, reggelente pedig mindig friss párral indít.
 • A napi eldobható kontaktlencsék időtakarékosak

  • A napi takarítás megspórolásán felül tartalékként plusz párokat is magánál tarthat, amelyekért így nem kell hazamennie.
 • Enyhíthetik a szem allergiás tüneteit

  • A szennyeződések lerakódására kevesebb az idő, így a napi lencsék kisebb esélyt adnak az allergia megjelenésére. Ezenkívül a friss és sima lencsefelület mindennap kímélőbb az irritált szemnek.
 • Nagyszerűen igazodik a fiatalok életmódjához.

  • Hány szülő szeretné ezt elmondani önmagáról? Az iskolai teendők, a sportolás és a közösségi élet közepette a fiatalok hajlamosak elfelejteni vagy figyelmen kívül hagyni a kontaktlencsék tisztítását és cseréjét. A lencseápolás ilyen elhanyagolása kockázatot jelent a szemre, ám a napi lencsékkel a tisztítás szükségtelen, a csere pedig üdítően egyszerű.

További tudnivalók a napi kontaktlencsékről

Mivel mindennap eldobja őket, több lencsét kell vásárolnia. (És ne feledje, mindkét szemre kell egy doboz, így a 30 napos készlet 60 kontaktlencsét jelent.)

Az optometrista megvizsgálja a szemet a megfelelő dioptriaérték megállapításához. Míg Ön nagyrészt a preferenciái alapján választ a napi kontaktlencsék és az egyéb megoldások között, addig a szemész az Ön látásminősége és szemgondozási szokásai ismeretében segíthet mérlegelni az előnyöket és hátrányokat.

 

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Több cikk