Több tényezőtől függ a szemvizsgálat kötsége, például  attól is, mennyire átfogó vizsgálatra van szükségeg.

Fontos, hogy szemeit rendszeresen megvizsgáltassa egy szemésszel, még akkor is, ha nem érzi, hogy gond lenne a látásával.

Az Amerikai Optometrikusok Szövetsége a következő általános ajánlást adta ezekre a vizsgálatokra:

  • 18 és 60 éves kor között kétévente legalább egyszer, illetve a szemész ajánlása szerint kerüljön rájuk sor.
  • 6 és 18 éves kor között és 61 éves kortól évente, illetve a szemész ajánlása szerint legyen ilyen vizsgálat.
  • Az ennél fiatalabbaknak 6 hónapos és 3 éves korban, illetve a szemész ajánlása szerint javasolt a vizsgálaton részt venniük.

A kérdés, amely sokakban felmerül: „Mennyibe kerül egy szemészeti vizsgálat?” A válasz, ahogyan arra számítani lehet, számos tényező függvénye. Ilyen a helyszín, a vizsgálat típusa, hogy lencsét vált vagy újat vesz stb.

Vessünk egy pillantást azokra a tényezőkre, amelyeket érdemes figyelembe vennie egy szemvizsgálat árának meghatározásakor.

Ezt érdemes tudnia a szemvizsgálat költségeiről

Amikor megbeszéli a szemvizsgálat időpontját, egész nyugodtan érdeklődjön a költségvonzatokról. Láthatja majd, hogy az ár valószínűleg attól függ, mennyire átfogó vizsgálatra van szüksége, és mennyire tapasztalt a szemész.

Az oftalmológusok (azaz szemsebészek) például más árat számítanak fel, mint amennyit Ön a gyors, olcsó szemvizsgálatért fizet egy bevásárlóközpontban.

Mielőtt elkezd körbetelefonálni, készüljön fel a következő információk megadására:

  • társadalombiztosítási azonosítója (ha nem biztosított, olvasson tovább);
  • szemvizsgálati előzményei (mikor volt utoljára szemésznél);
  • családi kórtörténete (a szülei mindig viseltek-e szemüveget);
  • az életkora és látásának jelenlegi állapota.

Ha felkészül ezekkel az információkkal a hívás előtt, azzal elősegítheti a szemészeti rendelőben dolgozó munkatársaknak, hogy pontosabb ajánlatot adhassanak Önnek a szemvizsgálat költségeire vonatkozóan.

Lehetséges a kedvezményes vagy ingyenes szemvizsgálat?

A megfelelő feltételek teljesülése esetén részesülhet ingyenes vagy kedvezményes szemvizsgálatban. Ha rendelkezik társadalombiztosítással, az interneten megtalálhatja, hogy az milyen szemvizsgálatokat fedez.

Ezenkívül a lakóhelyén kínálhatnak olcsó szemészeti biztosítást, illetve egyes helyi szervezetek és jótékonysági intézmények is segíthetnek ebben Önnek.

Ahogy említettük, fontos a rendszeres szemvizsgálat, még akkor is, ha jelenleg nem érez problémát a látásával.

Könnyen lehet, hogy nincs is probléma. Jobb azonban biztosra menni. Egyes látásproblémákat a korai szakaszban csak a szemészek tudnak észlelni, és ezek általában könnyebben kezelhetők, ha korán felfedezik őket.

Ne gondolja, hogy a szemvizsgálat ára miatt nem éri meg a látogatás. Kiderülhet, hogy a költségek sokkal elfogadhatóbbak, mint eredetileg gondolta, és akár egyetlen vizsgálattal is megelőzheti a későbbi látásproblémákat.

 

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Több cikk