A tévé és a gyermekek: amit érdemes tudnia

Túl sok tévét néz a gyerek?

A televízió ma jóval többet jelent a tévéműsoroknál. A DVD-k, online videók, videojátékok és egyéb tartalmak világát éljük. A gyermekek nem csupán a tévékészüléket nézik, de a számítógép, az okostelefon, az iPad, a hordozható DVD-lejátszó és sok más eszköz képernyőjét is. Ez a rengeteg képernyőnézés és tévézés káros a gyerekeknek?

Íme néhány szempont, hogy a lehető legjobb döntést hozhassa meg gyermekei érdekében.

Jót tesz a tévé a gyerekeknek?

A tévében szórakoztató, időnként pedig oktató jellegű tartalom is előfordulhat gyerekeknek. Túlzásokba esni azonban soha nem jó, és ez különösen igaz a televízióra. Íme néhány figyelmeztetés, amelyet érdemes észben tartania, amikor gyermeke tévézési szokásait figyeli.

A tévézés mozgásszegény tevékenység

Ha órákig ül a képernyő előtt, a gyerek megfosztja magát az aktív játéktól és testmozgástól, amely az erős és egészséges szervezet kialakulásához szükséges.

Megfosztja a közösségi interakciótól és a kreatív játékból fakadó képzelőerő fejlődésétől a gyerekeket

Egyre egyértelműbb, hogy a kreatív játékon keresztül történő tanulás (különösen más gyerekekkel együtt) a kiskori fejlődés egyik sarokköve. A tévézés, habár szórakoztató, de passzív tevékenység, és nem valósítja meg a gyerekek teljes bevonását.

Sok tévéműsor nem való a kicsiknek

Ugyan ma már sok készüléken lehetséges a szülői felügyelet, továbbá egyre több az online gyerekműsor és a kifejezetten gyerekeknek szóló tévécsatorna, mindent Ön sem tud ellenőrizni és megszűrni.

Milyen tévéműsorok megfelelők a gyerekeknek?

Nézzen gyerekével együtt az életkorának megfelelő műsorokat, természetesen mértéket tartva. Ne használja a tévét és a számítógépet bébiszitter helyett órákon át. Így láthatja, mit néz a gyerek, és beszélgethet vele a látottakról.

Ha a gyerek még kicsi, nevessen Ön is a műsoron, és fogadja be a látottakat, még ha ez a humor nincs is az Ön szintjén. Így könnyebben alakíthat ki kötődést gyermekével, és különlegesebb családi pillanatokat élhetnek át.

A tévézés árthat a gyerekek szemének?

Mint ahogy minden képernyőre igaz, a túlzott tévézés a szem megerőltetéséhez és egyéb problémákhoz vezethet, különösen a fiatal, még fejlődés alatt álló szemek esetén. A gyermek agya a húszas évek közepéig fejlődik.

Néhány tanács, amelyet érdemes megfogadni:

  • Kétórányi tévézés után a gyerek és Ön is pihentesse a szemeit 15 percig.
  • Néhány percenként nézzen más irányba egy-kép másodpercre. (Ez remekül kivitelezhető, ha a gyerekkel együtt néz tévét, és a műsor alatt beszélgetnek egymással.)
  • Se Ön, se a gyerek ne nézzen tévét teljes sötétségben.

Ha a gyerek túl közel ül a tévéhez, az annak a jele lehet, hogy szemüvegre van szüksége. Rendszeresen ellenőriztesse a gyerek látását, esetleges kérdéseiről és aggályairól pedig mindig konzultáljon a szemésszel.

A televízió, mint minden más, előnyökkel és hátrányokkal is bír. Képes stimuláló és tanulást elősegítő műsorokat sugározni. Remek közös családi szórakozás lehet. A tévé és más képernyők előtt eltöltött túl sok idő azonban távol tarthatja a gyereket más egészséges tevékenységektől, a gyerek nem neki szóló tartalommal találkozhat, és megerőltetheti szemeit.

Ne feledje, egy kis tévézés nagyon hasznos lehet!

 

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Több cikk