Tórikus kontaktlencsék

Talán már hallotta, hogy a tórikus lencsék az asztigmia korrigálására készült kontaktlencsék, ám mik ezek pontosan, és hogyan működnek? Tekintsük át a lencsék behelyezésének módját és hatásmechanizmusukat, valamint a releváns szempontokat, ha úgy gondolja, ilyen kontaktlencsére van szüksége.

Mik azok a tórikus kontaktlencsék?

A tórikus lencse egy adott formára kialakított kontaktlencse. A normál kontaktlencsék felülete szférikus: gondoljon csak egy strandlabda oldalából kivágott szeletre.

A tórusz ezzel szemben egy lyukas fánkra emlékeztető térbeli alakzat. A tórikus lencse alakja olyan, mint egy szelet ennek a testnek az oldalából.

A tórikus kontaktlencsék különböző fénytörési vagy dioptria értéket képez függőleges és vízszintes irányban. 

Kontaktlencsék asztigmiára

A tórikus kontaktlencsék a szaruhártya vagy a szemlencse eltérő görbületéből fakadó asztigmiát korrigálják (ez a normál, corneális vagy lentikuláris asztigmia).

Ezekben az esetekben a szaruhártya vagy a lencse görbülete eltérő mértékben töri meg a fényt a szem vízszintes és függőleges síkjain. A látás emiatt homályos, és a finom részletek nehezen kivehetők. A függőleges vonalak néha ferdének tűnnek.

A tórikus kontaktlencsék képesek különböző fénytörési erőt biztosítani a vertikális és a horizontális síkon, így korrigálja az asztigmiát.

A tórikus kontaktlencse kiválasztása

Más kontaktlencsékhez hasonlóan a tórikus kontaktlencsét is a kontaktológusnak kell felírnia, aki a látásának és szemfelszínnek  megfelelő lencsét választ, és azt a szemére illeszti. Ha úgy gondolja, hogy asztigmia vagy más látásprobléma miatt kontaktlencsére van szüksége, konzultájon szemész szakorvosával vagy optometristájával.

Addig is íme néhány fontos megfontolandó szempont:

Az illesztésre különösen fontos odafigyelni tórikus lencsék esetén

Mivel a tórikus kontaktlencsék egy adott iránnyal rendelkeznek, a megfelelő helyzetben kell a szemfelületen maradniuk. A tórikus kontaktlencséket a gyártók, a megfelelő pozícióban maradást elősegítő, különböző funkciókkal látják el. Ilyenek az alábbiak:

  • vékony és vastag zónák;
  • a lencse alsó részének kismértékű levágása;
  • ballasztolás, azaz a lencse egy része kicsit vastagabb vagy nehezebb.

 A tórikus kontaktlencséknek egy adott tengelyállásban kell stabilizálódin. Ha a lencsék nem illeszkednek megfelelően, elfordulnak,akkor romlik a látás minősége.

A tórikus lencsék különböző fajtái

A tórikus kontaktlencsék különböző csererendszerben elérhetőek. Léteznek napi eldobható tórikus kontaktlencsék és havonta vagy kéthetente cserélendők is.

A tórikus kontaktlencsék készülhetnek lágy anyagból és gázáteresztő (RGP) félkemény anyagból is. Az RGP lencsék nehezebben mozdulnak el, ám a hozzászokási időszak hosszabb. Esetükben erősebb szemszárazság is előfordulhat, és kezelésük is kényesebb. A lágy tórikus kontaktlencsék viselése és kezelése kényelmesebb és egyszerűbb, azonban gyártói oldalról, az elfordulás megakadályozása bonyolultabb feladat.

Mint minden kontaktlencse esetén, beszélgessen el szemész szakorvosával vagy optometristájával. A kontaktológusa segít megtalálni a megfelelő látáskorrekciós megoldást  úgy a szeméhez, mint az életmódjához.

 

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Több cikk