Gyermekek és a kontaktlencse viselés

Ahogy közeleg a tanév első napja, sok szülőnek okoz gondot gyermeke azon kérése, hogy kontaktlencsével szeretné kezdeni az évet szemüveg helyett. De honnan tudhatod, hogy gyermeked felkészült erre? Itt nincsen bűvös kor, minden gyerek más, és máskor áll készen a kontaktlencsék viselésére.
Íme 5 jel, amely azt mutatja, hogy gyermeked készen áll rá:
 

1. Gyermeked kéri, hogy viselhessen kontaktlencsét.

Ez nyilvánvalónak tűnhet, de az a gyermek, aki elégedetlen a szemüvegével, valóban motiváltabb lesz abban, hogy megfelelően gondoskodjon a kontaktlencséiről. A kontaktlencse-viselésre való igény csak a gyerektől eredhet, és senki mástól.
 

2. Gyermeked önállóan elvégzi a feladatait, anélkül, hogy újra és újra figyelmeztetni kellene.

Azok a gyerekek, akik életük minden területén felelősségtudattal rendelkeznek, általában alkalmasak a kontaktlencsék kezelésére is. Ha még nem ez a helyzet, érdemes egy-két évet várni. Senki sem szereti, ha újra és újra figyelmeztetnie kell a gyermekét, hogy vegye ki a kontaktlencséjét.
 

3. Gyermeked ügyel a higiéniára

Ha a gyerkőc gyakran piszkos lesz, valószínűleg még korai lenne kontaktlencsét viselnie. Néhányan imádnak koszosak lenni, ami rendben is van. Csak akkor nincs rendben, ha a kontaktlencséket kell kezelni, mivel az elégtelen higiénia miatt akár szemfertőzés is kaphatnak. A kontaktlencse felhelyezése és eltávolítása előtti alapos kézmosás megkerülhetetlenül fontos.
 

4. Gyermeked megfelelően gondoskodik a szemüvegéről

A szemüveg költséges és kényes holmi, és azok a gyerekek, akik próbálnak vigyázni rá (nem hagyják a buszon, nem teszik le a játszótéren, és nem dobják bele csak úgy a táskájukba), nyilvánvalóan vigyázni fognak a kontaktlencséikre is.
 

5. Gyermeked sportol

A kontaktlencse ideális azoknak a gyermekeknek, akik szeretnek sportolni. Jobban látnak vele, és többféle védőszemüveg közül választhatnak. Ráadásul nem kell amiatt aggódniuk, hogy az izzadás miatt lecsúszik róluk a szemüveg, vagy a szemüveg törése folytán az arcuk vagy szemük megsérül.

Jó tudni, hogy ma már sokkal egyszerűbb a kontaktlencsék ápolása, mivel léteznek napi kihordású típusok. Ilyen például a MyDay kontaktlencse vagy a clarity 1 day kontaktlencse, amely esetén a gyermek mindennap új pár kontaktlencsét használ, így nem kell ápolófolyadékot használnia, és a kontaktlencse tárolásával, tisztításával foglalkoznia.

 

Bővebben a kontaktlencsékről itt olvashat.

Több blog poszt