Milyen gyakran gondolsz arra, hogy javíts az étkezési szokásaidon? Ha tudod, hogy az általános egészségi állapotod szempontjából milyen fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, de nem tudod pontosan, hogy mit kellene fogyasztanod a szükséges tápanyagok biztosítása érdekében, olvasd el az alábbi néhány szuper tippet! Sosem késő változtatni a szokásainkon.
Íme öt tipp az étkezési szokásaink és a tápanyagbevitelünk javításáért:
Adj lenmagot a turmixokhoz!
A lenmag sok omega-3 zsírsavat tartalmaz, amelyek fontosak a retina egészsége szempontjából. Az omega-3 zsírsavak egyéb forrásai: lazac, dió, szójabab, lepényhal.
Fogyassz el egy marék mandulát, amikor legközelebb nassolni támad kedved!
A mandulában sok az E-vitamin, amely hozzájárul a szem kenőanyagának képzéséhez, és védi a szemet a környezeti hatásoktól. Egyéb E-vitamin források: napraforgómag, növényi olajok, paradicsom, fenyőmag.
Fogyassz epret, ha a főétkezés után édességre vágysz!
Az eperben rengeteg C-vitamin található, több mint ugyanannyi narancsban. C-vitamin fogyasztásával csökkenthető a szürkehályog kialakulásának kockázata. Egyéb C-vitamin források: édes pirospaprika, guava, kivi, narancs.
Köretként bármely ételhez babot vagy barnarizst válassz!
A babban sok cink található, amely segíti az A-vitamin felszívódását és az antioxidáns enzimek működését (amely annak a tudományos megfogalmazása, hogy a cink jót tesz!). A cink például a makula degenerációtól (szemfenék meszesedéstől) is védi a szemet. Egyéb cinkforrások: tenger gyümölcsei (kagylók és halak), spenót, marha- és bárányhús, kesudió.
Végül: ebédelj a szabadban!
A nap csodálatos, INGYENES D-vitamin forrás – használd ki! A D-vitamin segít megelőzni a korral összefüggő makula degenerációt. Egyéb D-vitamin források: lazac, tej, tojás, gomba.
Ha követed ezeket az egyszerű tanácsokat, hozzájársz napi tápanyagbevitelének javításához, így egészségesebbé teheted az életmódodat.