Kontaktlencsésként felszabadultan nyaralhatsz, viszont fontos, hogy minden fontos eshetőségre felkészülj, ezért most adunk 5 hasznos tippet

Újra itt a nyaralási szezon! Te is és a kontaktlencséd is készen áll az útra? Akár az északi féltekére indulsz útnak nyáron, akár egy utolsó kiruccanást tervezel a hűvös idő beállta előtt délre, gondoskodj arról, hogy a szemeddel kapcsolatos minden fontos eshetőségre felkészült légy.
 

A zavartalan utazáshoz egy hasznos lista:

1. Megoldás a kontaktlencse ápolószerre – Előállhat az a helyzet, hogy a gondosan becsomagolt ápolószer ottmarad egy hotelszobában, esetleg a repülőtér vagy pályaudvar mosdójában. Ez bárkivel megeshet.
Ilyen esetben az ápolószer beszerzése számos, esetenként megoldhatatlan nehézségbe ütközhet: nincs a közelben, vagy nincs nyitva olyan üzlet, ahol pótolható lenne az ápolószer. Külföldön az is előfordulhat, hogy a kedvenc márkádról le kell mondanod, és meg kell barátkoznod egy „idegen” ápolószerrel.
A hasonló helyzetek elkerülése viszonylag egyszerű: vigyél magaddal két flakon folyadékot – akár úgy, hogy a meglévő egyet kettéosztod.  

2. Kontaktlencsés neszeszer– apró, de hasznos Igaz, hogy be lehet dobni a kontaktlencsét és a folyadékot is az utazótáskába, de egy ilyen útikészlet nagyon praktikus lehet. Elég kicsi ahhoz, hogy beférjen akár a kézitáskádba vagy a kabátod zsebébe, viszont kéznél van, és tartalmaz mindent, amire szükséged lehet: a kontaktlencséidet, a tároló tokot, az ápolószert és még egy apró tükröt is.
Ez utóbbi életmentő lehet, ha akkor kell betenned vagy kivenned a kontaktlencsédet, amikor éppen nem áll rendelkezésre tükör. Érdeklődj a kontaktlencséd beszerzési helyén a hasonló termékekről!  

3. Külföldre utazol? Utazzon felkészülten, a kontaktlencsédre vonatkozó tájékoztatóval együtt– Ha olyan országba utazol, amelynek nem beszéled a nyelvét, készülj fel előre úgy, hogy kéznél legyenek a kontaktlencséd adatai, valamint néhány előre lefordított mondat. Remélhetőleg nem lesz rájuk szükséged, de ha mégis el kell magyaráznod egy helyi optometristának, hogy elvesztetted a kontaktlencsédet, bizonyára pontosan ezt az üzenetet szeretnéd átadni, és nem azt, hogy „a karburátorom kalapot visel!” Fontos, hogy a megfelelő mondatot használd, mivel a szórend és a köznyelvi kifejezések akár régiónként is eltérhetnek.  

4. Vidd magaddal a szemész szakembered elérhetőségét – Valószínűleg erre sem lesz szükséged, és sokan nem is gondolnak arra, hogy ezt is fel kellene jegyezniük. Ha viszont szükséged lesz erre az információra, örülni fogsz, hogy rászántad azt a plusz fél percet, amit a feljegyzésével töltöttél el.  

5. Csomagold be a szemüveged is – Már ha van. Biztosan ismerős a mondat: Kontaktlencse használóként rendelkezned kell (tartalék) szemüveggel is, mert előállhat olyan helyzet, hogy a kontaktlencse viselés lehetetlenné válik:
Túllépve a kontaktlencse/ápolószer esetleges elvesztésén, ha utazol, a szemed új allergénekkel találkozhat – a levegőben lévő pollenektől kezdve rokonod háziállatának a szőréig. Előfordulhat olyan helyzet is, hogy a higiénés körülmények miatt kell lemondanod a kontaktlencse használatáról (ugye, nem felejted el: kontaktlencse felhelyezés és kivétel előtt alapos kézmosás!)

Ilyen esetekben nagyszerű megoldás a kéznél lévő szemüveg. Az utazás éppen elég stresszes lehet anélkül is, hogy kontaktlencse gondokkal kelljen megküzdened. Kövesd a tanácsainkat, hogy elkerüld a problémákat és élvezd maradéktalanul az utazást! (És ne felejts el sok fotót készíteni!)  

Jó utat!

Több blog poszt