fesztival

Nyáron általánosságban elmondható, hogy leginkább a szabadban töltjük az időnket. Ki csak pár órás szórakozási lehetőségen vesz részt, mint pl koncert, buli, kulturális rendezvények vagy egy-egy túra. És persze van, aki inkább a hosszabb lélegzetvételű eseményeket kedveli, így koncert helyett inkább a „végtelen mennyiségű” zenei élvezeteknek hódol, mondjuk egy fesztiválon. Ez a cikk most nektek fog szólni!
Mit is tudhat egy kontaktológus, ami sokkal, de sokkal könnyebbé teheti egy többnapos, sátoros, melegben, porban ugráló vagy épp esőben, sárban totyogó partyzó számára az igazi fesztivál hangulatot? Például, hogy hogyan ne aggódj a látásod miatt! A CooperVision, kontaktológus segítségével összeszedett néhány tippet, hogy még teljesebb legyen a vizuális élményed a koncertek és a bulik alatt.

Elsősorban, kezdjük is ott, hogy a szemüveget érdemes kontaktlencsére cserélni. Több oka is lehet ennek a javaslatnak, mondunk is néhányat, hátha lesz köztük „velem is megtörténet” felismerés.

1.  Például egy szuper ugrálós, éneklős koncert alatt, ha véletlenül lerepül a szemüveged, szerencsés esetben meglesz kisebb-nagyobb deformokkal, szerencsétlenebb esetben előfordulhat, hogy a táncos mulatozás áldozatává válik.

2. Vagy itt egy másik elég gyakori példa... a meleg. Melegben akkor is izzadunk, ha nem csinálunk semmit sem, hát ha még kicsit aktívabbak vagyunk, jövünk-megyünk, a szemüveged meg állandóan az orrod hegyéig fog csúszkálni. Léteznek rá jó praktikák, beállítások, de ami tény az tény, nyáron még az orrunk is izzad.

3. Aztán folytatom a sort az év trendi napszemüveg darabjaival is, amiket ugyan helyettesíthet egy fényre sötétedő lencse vagy egy előtét, de lássuk be, azért nem ugyanaz. És a divat mellett nem is beszélve az UV-védelemről!

 

buli

Érdemes-e tovább olvasni ezt azoknak, akik már „öregmotoros” kontaktlencse viselők? Természetesen igen! Itt leginkább azokra gondolunk, akik elsősorban havi vagy kéthetes viselési idejű kontaktlencsét hordanak. Számotokra is lehet jobb megoldás a mindennapokban használt kontaktlencsétekhez képest. Válts napi viseletű kontaktlencsére a fesztivál szezon alatt!

buli2

1. Az első és legfontosabb oka, a higiénia! Akármennyire is szeretnénk, egy többnapos fesztivál mindig kicsit nomádabb körülmények között zajlik, aminek megvan a maga varázsa, de egy ilyen fertőzésekre érzékeny eszköz, mint a havi kontaktlencse, nem biztos, hogy a legjobb választás. A párakapuk, a stand, a vizesblokkok, egy habparty vagy buborékfújó berendezések mind-mind számtalan kórokozót rejthetnek, amik a kontaktlencse felületén megtapadva, nem megfelelő tisztítás mellett súlyosabb fertőzéseket is okozhatnak.

2. A kontaktlencse ápolása is okozhat némi kihívást ilyenkor. A tárolófolyadékokat átlagosan 5-25 fok között kell tárolni, így ez egy tűző napon „süldögélő” sátorban nem kivitelezhető, apartmanban már egy fokkal jobb a helyzet, ha van klíma. A kontaktlencse megtisztítása előtt a kézfertőtlenítéshez, kézmosáshoz szükséges eszközöket is magunkkal kell vinni a vizesblokkba, mint a szappant, fertőtlenítőt, papírtörlőt.

3. Napi lencsék esetén ápolással nem kell vesződni, csak reggel felteszed este pedig megy a kukába!

4. Helytakarékosság! Míg a havi kontaktlencsékhez szükséges kellékek: a tárló, ápolófolyadék, kézfertőtlenítő, műkönny, papírtörlő vagy nem szöszölő törölköző és esetleg pótlencse vagy szemüveg, bármi baleset esetére. Ezzel szemben a napilencsék esetében elegendő annyi külön csomagolt, steril lencsét eltenni a táskába, amennyi napra megyünk +1 tartalék, ezen kívül a fertőtlenítőt, kéztörlőt, műkönnyet és ennyi.

5. Ha poros, koszos helyen vagy, és a lencséd alá megy valami, csak vedd ki és cseréld le egy másik kontaktlencsére (persze megfelelő kézmosás mellett), aztán már folytathatod is a bulit.

pihenes
buli3

6. A havi kontaktlencse napi viselési ideje kb. 10 óra, ha friss és új a lencse. Ettől sokkal tovább tud kényelmes lenni egy napi lencse, amit akár egész nap is fogsz tudni viselni úgy, hogy észre sem veszed.

7. Mivel a napi kontaktlencsédet aznap reggel bontod ki, egy teljesen tiszta, szennyeződésektől mentes lencsét teszel fel a szemedre, így az a látásélményben sem okozhat panaszt vagy diszkomfortot.

 

Akik pedig eddig is alkalmi jelleggel hordtak kontaktlencsét, íme néhány javaslat, hogy mit érdemes betenni a táskába, hogy a lehető legnyugodtabban tudjunk nekivágni a többnapos bulisorozatnak.

Fesztivál-kit:

  • Annyi darab lencse, ameddig tart a fesztivál + 1-2 pár pótlencse
  • Műkönny (amit használhatsz kontaktlencsére, kérd kontaktológusod tanácsát)
  • Kézfertőtlenítő
  • Kis tükör, a feltétel-kivétel folyamatához
  • Pótszemüveg, biztos, ami biztos alapon
  • Napszemüveg
  • Sok-sok vízpótlás, hogy minél tovább legyen hidratált és kényelmes a kontaktlencséd

 

Ebben a blogbejegyzésben semmi sem minősül orvosi szaktanácsadásnak, és nem is helyettesíti a szakemberek személyre szabott javaslatait. Kérdés esetén fordulj szemész szakorvosodhoz, kontaktológusodhoz!

Több blog poszt