kontaktlencse vagy szemüveg

Érvek és ellenérvek szólnak a szemüvegek és kontaktlencsék mellett és ellen. Most utánajárunk, melyik a jobb és miért.

A szemüveg

A szemüveg megváltoztatja arcunk keretét, a látásélmény is korlátozva van. Torzító hatásuk révén nem a legjobb a látás minőség. A szemüveg a két szem között esetleg meglévő különbséget sem tudja korrigálni, a  két szemüveglencse között nem lehet túlságosan nagy a dioptriakülönbség. Sportolás esetén veszélyes is lehet. Ugyanakkor az adott öltözékünkhöz illő megannyi kerettel feldobhatjuk megjelenésünket, csupán a pénztárca szabhat határt ennek.

A kontaktlencse

A kontaktlencse használata mindennapi odafigyelést igényel, ám sokkal nagyobb szabadságot és látásélményt ad. Ha tudatosítjuk a kontaktlencse kezelés alapszabályait, szinte észre sem vesszük, hogy kontaktlencsét viselünk. A jobb látásélmény és élesebb látás mellett a két szem korrekciója teljesen különbözhet (dioptriakülönbség), tökéletesen illeszkedő lencsét választhatunk szemünkre. A színekről nem is beszélve.

Összességében elmondható, hogy a választás függ az életmódunktól, aktivitásunktól. Ezeket figyelembe véve kell választanunk, illetve mégsem. A legjobb megoldás, ha szemüveget és kontaktlencsét felváltva használunk, így nem kell kompromisszumot kötni!

Több blog poszt