Woman with an eye care professional

A szemvizsgálat nagyjából annyira izgalmas, mint az autónk olajcseréje. Sokan azok közül, akiknek kontaktlencse-viselés miatt ajánlott évente legalább egyszer megvizsgáltatniuk a szemüket függetlenül attól, hogy van-e problémájuk, nem értik, miért olyan fontos ez. Ha nem is tartod számon a legfontosabb teendőd között, próbáld meg elkerülni az időpont tologatását, mivel a rutin szemvizsgálat akár a látásodat is megmentheti, illetve fényt deríthet más betegségre is!
Mikor legyen? Mindenkinek szüksége van rendszeres szemvizsgálatra. Azoknak a felnőtteknek, akiknél nem állnak fenn kockázati tényezők, és nem fordultak elő szembetegségek a családjukban, legalább kétévente, a kor előrehaladtával pedig évente ajánlott szemvizsgálaton részt venniük. Gyermekeknél hathónapos, hároméves korban és iskolakezdés előtt, majd évente kell ellenőrizni a látást. A látás szorosan összefügg a tanulási folyamatokkal, ezért a szemvizsgálat különösen fontos a kisgyermekeknél.
Bizonyos betegségek korai felfedezése megmentheti a látásunkat.
Sok szembetegségnek, például a zöldhályognak vagy a diabéteszes retinopátiának nincsenek tünetei a korai stádiumban. A korai felismerés és kezelés sokszor csökkentheti a látáskárosodás vagy a maradandó látásvesztés kockázatát.
Nem csak a látását menti meg Egy nemrég megjelent tanulmány szerint gyakran a szemorvosok az elsők, akik felismerik a krónikus szisztémás betegségek jeleit. Ők észrevehetik a magas koleszterinszint, a cukorbetegség és a magas vérnyomás korai jeleit.
Maga a vizsgálat általában csak fél-, egy órát vesz igénybe, de felbecsülhetetlen az a nyereség, amit kapunk, ha fontosnak tekintjük a szemvizsgálatot. Fordíts időt rendszeresen a szemed egészségének ellenőrzésére, legyen nálad mindig a szemész szakembered elérhetősége!

Több blog poszt