Szemvizsgálat már gyermekkorban

A tudatos kisgyermekes szülő már időben gondoskodik gyermeke látásának vizsgálatáról. Ám pontosan nem tudjuk, mikor kell először szemvizsgálatra vinni a picit.

Miért érdemes időben szemészhez vinni kisgyermekünket?

A kisgyermekek számára különösen fontosak a szemvizsgálatok. A hunyorgás, könnyezés, gyakori kötőhártya gyulladás, fejfájás már pici korban is figyelmeztethet látásproblémára.
A pici korban történő szűrés fontosságára azért is fel kell hívnunk a figyelmet, mert ha a gyermek rosszul is lát, nincs összehasonlítási alapja, hogyan kellene jól vagy jobban látnia, ezért csak a tünetekből veheti észre a gondos szülő a problémát. A számadatok is jelzik, időben érdemes szemészhez vinni a picit. Minden negyedik általános iskolás gyermeknek van rejtett a látásproblémája, a jó látás viszont kulcsfontosságú a tanulás szempontjából is.

Milyen rendszerességgel kell szűrővizsgálatra vinni kisgyermekünket?

6 hónapos kor körül egy kezdeti, átfogó szemvizsgálat javallott, majd további vizsgálatot kell végezni 3 éves korban, ezt követően 5-6 éves korban az iskolakezdés előtt.  Érdemes kétévente ellenőrizni azon gyermekek látását, akiknek nincs szüksége látáskorrekcióra. Azoknak a gyerekeknek, akiknek szemüveget vagy kontaktlencsét kell viselni, a látásvizsgálat évente ajánlott.

Mire készüljünk a vizsgálat során? Fájdalmas lesz?

Az első orvosi szakértő, aki megvizsgálja a gyermek szemét gyakran háziorvos vagy gyermekorvos. Ha probléma merül fel, akkor továbbirányítják egy szemész szakorvoshoz. Az orvos valószínűleg kérdezni fog a gyermek születési körülményeiről, egészségügyi és családi hátteréről.

Ha a gyermek még nagyon kicsi, akkor azt nézik, hogy a baba szeme hogyan alkalmazkodik a fényhez, hogyan fókuszál bizonyos tárgyakra, hogyan követi azok mozgását. Az iskolakezdés előtt álló gyermekeknek látásvizsgálatára alkalmazzák a vizustábla speciális kiviteleit, gyermekek számára értelmezhető ábrákkal, alakzatokkal, illetve a szemtükör segítségével is ellenőrzik a gyermek szemeinek állapotát. Olykor pupillatágításra is szükség lehet az átfogóbb vizsgálat érdekében, de az ebből eredő kellemetlenség eltörpül a megelőzés, időbeni kezelés eredménye mellett.

Melyek az átlagos látásproblémák gyermekeknél?

Ha a gyermeknél problémát diagnosztizáltak a szemvizsgálat során, az általában közellátás, távollátás, nem pontszerű leképezés vagy ezek kombinációja lehet. Azonban van néhány kevésbé általános probléma, amely iskoláskorban jelentkezhet:

  • Tompalátás (más néven: lusta szem), amikor általában az egyik szemmel nem jól lát.
  • Kancsalság (más néven: keresztező szemek), amikor is a szem nem tud megfelelően igazodni.
  • Összetartás elégtelensége, amikor a szemek nem tudnak együtt működni a közelre fókuszálásnál, olvasáskor, vagy közeli pontra fókuszálás esetén.

 A gyermeked első útja a szemészhez egy fontos lépés ahhoz, hogy megőrizd gyermeked egészségét és biztosítsd a tanuláshoz és növekedéshez szükséges feltételeket. Érdeklődj partnereinknél a lehetőségekről!

Ez a cikk nem pótolja a szakorvosi tanácsadást, a szakértő ajánlásait. Konkrét kérdésekkel fordulj bizalommal szemész szakorvosodhoz.

Több blog poszt