View of Beijing covered in smog

A kép Pekinben készült, ami manapság gyakran szerepel a címlapokon a magas szmogszennyezettség miatt.

 

Ejtsünk néhány szót arról, hogy a szmognak milyen káros hatása van a szemünk egészségére.

 

A szmog vagy füstköd a füst és a köd angol megfelelőiből (“smoke” és “fog”) képzett mozaikszó. Míg az utóbbinak nincs túl sok negatív hatása szemünkre – azon kívül, hogy a szemüvegünk időnként bepárásodik –, az előbbi komoly veszélyt jelent rá.

Ha ment már valaha füst a szemedbe, akkor tudod, hogy mennyire kellemetlen: azonnal csípni kezd és kiszárítja a szemet – ez az, amit biztosan szeretnénk elkerülni.

A szemünknek nedvességre van szüksége ahhoz, hogy kényelmesen érezze magát. A pislogás a tisztításon felül ezt is biztosítja. Ezért pislogunk olyan gyakran – naponta átlagosan kb. 12000-szer.

A pislogás több, mint egy kis víz szembe juttatása. A könny ugyanis három rétegből áll, amely vizet, olajat és mucint tartalmaz. Minden rétegnek megvan a maga feladata.

A víz a szem nedvesítése miatt fontos, az olaj megakadályozza, hogy a víz túl hamar elpárologjon, míg a mucin biztosítja mindezek egyenletes eloszlását a szem felületén. A pislogás azonban csak ennyi védelmet tud nyújtani, ezen kívül a szemünk kiszolgáltatott a szmog hatásaival szemben, így a szemeink a szmogtenger káros részecskéiben való fürdetése éppenséggel nem tesz jót nekik – náluk jobban csak a légzőszerveket károsítja.

 

 

Több blog poszt