A szem védelme nyáron

Szemet csípő uszodai vegyszerek, allergén növények, tengerparti homok… a nyár tele van a szemet veszélyeztető dolgokkal. Emiatt mégsem kell az otthonunkba zárkózni. Íme néhány tipp, hogy ne kelljen lemondanod a nyár örömeiről:
 

Védd a szemed világát az ultraibolya sugaraktól!
Égtél már le valaha úgy, hogy égő és vörös lett a bőröd? Nos, képzeld el ugyanezt a szaruhártyádon! Megtörténhet, ha nem véded szemed a nyári nap erős sugaraitól egy jó minőségű napszemüveggel és egy széles karimájú kalappal. Nem kell nagyon sötét vagy drága napszemüvegre gondolni. Az a lényeg, hogy védjen mind az UVB, mind az UVA sugaraktól. Az UV-szűrős kontaktlencsék is csökkenhetik a káros UV-sugárzás hatásait, de nem helyettesítik a napszemüveget, csak kiegészítő védelmet nyújtanak. Az UV-szűrővel ellátott kontaktlencsékre jó példa a CooperVision Avaira kontaktlencse vagy a clarity 1 day kontaktlencse.
 

Ne feledkezz meg a védőszemüvegről!
Védőszemüvegre nem csak hegesztőknek és építőmunkásoknak van szükségük. Ha olyan szokványos nyári tevékenységek közben is megfelelő védőszemüveget viselsz, mint a kerti munka, a lakásfelújítás vagy a labdajátékok, súlyos szemsérüléseket előzhetsz meg. A szem igen érzékeny szerved, sokkal kisebb behatások is komoly károkat okozhatnak benne, mint például a bőrödön. Igyekezz elkerülni, hogy bármi is belekerüljön.
 

Ha csíp, mosd ki!
Nyáron nincs hiány krémekben, spray-kben és vegyszerekben, és ezek megtalálják az utat a szemünkhöz. A fényvédő szerek nagyszerűek a bőrnek, de nem tesznek jót a szemnek, ezért válassz olyat, amelyik vízálló, így nem fog lecsöpögni, amikor izzadsz, vagy úszol. Ne felejts el kezet mosni a fényvédő szerek felvitele után és kontaktlencséid megérintése előtt. A szömörcék és a tölgy olyan olajokat termelnek, amelyek erősen irritálják a szemet, ezért érintkezés esetén azonnal ki kell öblíteni a szemet tiszta vízzel. Szintén mosd meg a szemed, ha vegyszerezett uszodavízzel, rovarirtó szerekkel vagy élővízzel érintkezett.
A nyár a legkedveltebb évszak. Kövesd a tanácsainkat, menj ki a szabadba, és élvezd a napsütést biztonságban!

Több blog poszt