Acanthamoeba keratitis

Mi az az akantamőba keratitisz?

Ez egy ritka szemfertőzést jelent, amely súlyos következményekkel, például az egyik szem elvesztésével vagy tartós vaksággal járhat.

Az Amerikai Járványügyi és -megelőzési Központ (CDC) meghatározása szerint az akantamőba faj egyedei igen elterjedt, mikroszkopikus organizmusok, amelyek a talajban és a tavak vizében fordulnak elő. Ám ezek az organizmusok megtalálhatók a medencékben, a jakuzzikban és még az ivóvízben is. *

Sokan találkoznak ezekkel az organizmusokkal, ám kevesen fertőződnek meg tőlük, mivel ezek gyakran lemosódnak. Az akantamőba keratitisz-fertőzést okozhatja vágás vagy más szemsérülés, fertőzött víz vagy az egészséges szemhez szükséges higiéniás rutinfeladatok gyenge követése.

Milyen tünetei vannak az akantamőba keratitisz fertőzésének?

Az akantamőba keratitisz-fertőzés tünetei többek között:

  • fényérzékenység és nagymértékű könnyezés;
  • homályos látás, vörös szemek és szemfájdalom;
  • olyan érzés, mintha lenne valami a szemben;
  • súlyos fejfájás.

Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, vegye azokat komolyan. Azonnal hívja fel orvosát. Említse meg, ha úszni volt, és azt is, hol. Bármilyen információ segíthet, amelyet meg tud adni.

Lehetséges az akantamőba keratitisz kezelése, azonban létfontosságú a korai diagnózis.

Mit tehetek, hogy csökkentsem az akantamőba keratitisz fertőzésének esélyét?

Az Amerikai Szemsebészeti Akadémia szerint a szaruhártya (a szemet fedő áttetsző kupola) sérülése és az akantamőba fajnak való kitettség – különösen legyengült immunrendszer esetén – akantamőba keratitisz-fertőzéshez vezethet.**

Mindig tartsa be a higiéniával kapcsolatos biztonsági útmutatásokat, mivel az akantamőba keratitisz kontaktlencse-viselőket és más embereket is ugyanúgy megtámadhat.

Ha visel kontaktlencsét, az alábbi tippek követésével csökkentheti az esélyét, hogy megfertőzze az akantamőba keratitisz:

  • A kontaktlencsék tisztítására alkalmazza a „dörzsöléses-öblítéses” módszert.
  • Legalább háromhavonta egyszer cserélje le a kontaktlencsetartó tokot.
  • Mindig használjon friss tisztítóoldatot – soha ne töltsön rá új oldatot a régire.
  • Teljes mértékben kövesse szemésze utasításait a kontaktlencsék ápolásával kapcsolatban.

Egyszerűen nem éri meg a kockázatot az a néhány forintos megtakarítás, amelyet elérhet, ha kicsit tovább viseli a lencsét, vagy tovább használja a tisztítófolyadékot.

Ahogyan pedig a kontaktlencsékkel való úszás kerüléséről szóló cikkben írtuk, zuhanyzás közben se viseljen kontaktlencsét. Még a lakásban elérhető friss csapvíz is tartalmazhat szennyeződéseket, amelyek megtapadhatnak a kontaktlencséken.

Mindennap több millió ember visel kontaktlencsét biztonságos módon. Szemésze azonban okkal látja el utasításokkal a kontaktlencsék ápolása kapcsán. Tartsa be ezeket, és kiélvezheti a lencsék által nyújtott szabadságot.

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

* Az Amerikai Járványügyi és -megelőzési Központ (CDC)

** Az Amerikai Szemsebészeti Akadémia

Több cikk