A szem a legfontosabb szervek közé tartozik. Nemcsak a formák, a mélység és több millió szín látását teszi lehetővé, de segít kezelni a fényjeleket is, amelyek biztosítják a test belső órájának megfelelő működését.

A szem ezenkívül a test legsérülékenyebb részei közé tartozik, továbbá a látás megőrzése és javítása érdekében szüksége van az Ön által nyújtott védelemre is.

Azzal valószínűleg tisztában van, hogy mindig védőszemüveget kell viselnie az olyan tevékenységek során, mint a famegmunkálás és a kerti munkák, ám más módszerek is léteznek a szem mindennapi védelmére és egészségének megőrzésére.

A szem védelme a naptól

Mint minden energiaforrás, a nap is kritikus jelentőségű az élethez, azonban ugyanakkor súlyos sérüléseket is okozhat. Az ultraibolya- (vagy UV) sugárzás tartalmazza a napsugarak veszélyes tartományának nagy részét: megégeti a bőrt és a szemet, továbbá tartós károkat okoz, ha nem védekezünk ellene.

A nap UV-sugarai egyértelmű és aktuális fenyegetést jelentenek, amikor egy verőfényes napot a strandon töltünk, de ugyanúgy károsak a felhős napokon és havas tájakon is, ahol a hó a szembe tükrözi a fényt.

A szem védelme a naptól és az UV-károktól:

  • a szabadban mindig viseljen UV-védelemmel ellátott minőségi napszemüveget;
  • viseljen széles karimájú kalapot, és időnként vonuljon vissza az árnyékba;
  • soha ne nézzen a napba, különösen látcsővel vagy napfogyatkozáskor.

Védekezés a szemfáradás ellen

Időnként mi magunk jelentjük a legnagyobb veszélyt a szemeinkre. A túlterhelt szem hajlamos a rövid, illetve hosszú távú szem- és látásproblémákra. A látás megóvása és a szem egészséges állapotának megőrzése érdekében csökkentse minimálisra a szemfáradást az alábbiakkal:

Számítógépes munkavégzés során tartson szüneteket. Igyekezzen kétóránként 15 percet a számítógéptől távol tölteni, és 20 percenként pihentesse a szemeit, körbenézve a helyiségben.

Dolgozzon jó fényviszonyok mellett. Az olvasáshoz és az íráshoz, a számítógépes munkához és a tévézéshez elegendő fény szükséges. Gyenge fényviszonyok mellett vagy sötétben a szemnek a szokásosnál nehezebb a dolga, ez pedig szemfáradást okoz.

Pislogjon gyakran a szemek felfrissítése és nedvesítése érdekében.

Viseljen megfelelő szemüveget vagy kontaktlencsét. Ha szemüveget vagy lencsét visel, ügyeljen rá, hogy a korrekció mértéke megfeleljen szemei állapotának és a munkavégzés típusának.

Ügyeljen a jó levegőminőségre. Előzze meg a szemszárazságot és javítsa látását egy párásítóval. Így kényelmes hőmérsékletet tarthat fenn, továbbá elkerülheti a füstöt és az egyéb szennyező anyagokat.

Csak okosan! Rendszeresen keresse fel szemész szakorvosát, és vigyázzon a szemére, hogy megőrizze annak egészséges állapotát.

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Kategóriák:Egészséges szemek
Több cikk