Látásjavítás természetesen

Ha nem látunk élesen, abba kapaszkodunk, amibe tudunk. A látás ugyan nem korrigálható lencsék vagy műtét nélkül, néhány alapvető módszerrel önállóan is javíthatjuk látásunkat és szemeink egészségi állapotát.

A látás természetes javítása

A látás természetes módon történő javításának legjobb módja, ha megadja a szemeinek, amire az egészséghez szükségük van. Ha rendszeresen tápláló ételeket és vitaminokat vesz magához, elősegítheti szemei – és általában a teste – csúcsteljesítményét.

Vitaminok és antioxidánsok

Két elterjedt vitamin és antioxidáns is létezik, amelyről kimutatták, hogy elősegíti a látás javítását. Ezek a következők:

  • A-vitamin (ha kevés van belőle, csökken a rodopszin nevű pigment szintje, amely elengedhetetlen a gyenge fényviszonyok melletti és éjszakai látáshoz);
  • lutein.

Hogyan segíti a lutein a látást?

A lutein nevű pigment a retina egyik rétegében fordul elő nagy koncentrációban, ahol a pigmenttel teli sejtek elősegítik a védelmet a túlzott fény ellen. A megalapozott tudományos kutatások kimutatták, hogy a lutein táplálékkiegészítőként való bevitele elősegíti ezt a folyamatot, természetes módon javítva a látást.

A lutein szerencsére olyan antioxidáns, amely természetes módon előfordul a gyümölcsökben és zöldségekben – például a spenótban, a kelkáposztában és a mángoldban.

Evés a látásért

A látást természetes módon javító vitaminok és antioxidánsok nagy része megtalálható a mindennapi élelmiszerekben, például:

  • répa, kelkáposzta, spenót és a vadkáposzták (A-vitamin és lutein);
  • máj (A-vitamin), ideértve a tőkehalmájolajat;
  • mángold, cukkini és kelbimbó (lutein);
  • édesburgonya és vaj (A-vitamin).

A szemtornával megmenthető a látásom? (Vagy csak a szemeimet fogom forgatni?)

Sok szemgyakorlatról kikiáltották, hogy természetes módon javítja a látást, és alkalmas a rövidlátás legyőzésére. A Bates-módszer tenyérrel való lefedést, mozgásos és vizualizációs technikákat javasol a szemgolyó formájának átalakítása és a látás javítása érdekében. Yan Bao Jian Cao masszázst és akupresszúrát javasol a szemfáradtság és a szemproblémák enyhítésére.

Azonban a fenti módszerek egyike kapcsán sem igazolt, hogy anekdotikus bizonyítékokon túli vagy placebohatáson felüli eredménye lenne. Habár a látásterápia a szemészet komoly területe, amely kezelni képes az összehangolt látással, a követéssel és a szemfáradtsággal kapcsolatos problémákat, nincs erős bizonyíték arra nézve, hogy a szemtorna hatással lenne a látás élességére.

A látáskorrekció professzionális segítség nélkül nem lehetséges, továbbá nincs gyors és egyszerű megoldás a látásproblémákra. Ám az olyan eszközökkel, mint a megfelelő táplálkozás és diéta, természetes módon és önállóan segítheti látását. Mint minden esetben, konzultáljon a témában szemész szakorvosával.

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Kategóriák:Egészséges szemek
Több cikk