Hogyan kaphat kötőhártya-gyulladást?

A kötőhártya-gyulladás vagy konjunktivitisz igen ijesztő lehet, amikor először találkozunk vele. Viszkető és kellemetlen érzés, a szem kiszáradt és vörös, valamint úgy általában levert érzés az egész.

A szaruhártya (a pupillát körülvevő fehér rész) vérvörös vagy rózsaszín lesz – innen a betegség angol „pink eye”, azaz „rózsaszín szem” elnevezése. Ám annak ellenére, hogy átmenetileg úgy néz ki, mint egy vámpír, ne aggódjon túlságosan. Körülbelül egy hét után általában elmúlik.

Mit kell még tudnia, hogy enyhíthesse a kötőhártya-gyulladást, és megkapja a szükséges információkat? Olvasson tovább!

Mennyire fertőző a kötőhártya-gyulladás?

A közösségi oldalainkon rengeteg tizenéves és gyerek kérdezi, hogyan kapható el a kötőhártya-gyulladás. A válasz: a kötőhártya-gyulladás könnyen elkapható, méghozzá nagyon könnyen. Köhögéssel, tüsszentéssel és érintéssel is terjedhet, továbbá a megfelelő körülmények között futótűzként képes terjedni.

Tehát a kötőhártya-gyulladás fertőző? Nagyon is!

Az iskoláskorúak között igen gyakori, és rendkívül fertőző, tehát ha elkapta a fertőzést, a lehető legkevesebbet érintkezzen másokkal az első néhány napban. A terjedést visszafoghatja, ha szája elé teszi a kezét, és gyakran kezet mos forró, szappanos vízzel.

Ha Ön vagy gyermeke kötőhártya-gyulladást kapott, a lehető legkevésbé érintkezzen másokkal. Ez azt jelenti, hogy az első 36–48 órában nem szabad munkába vagy iskolába menni; bakteriális fertőzés esetén általában ekkor fertőz a kötőhártya-gyulladás.

További információkat kezelőorvosától kaphat – különösen, ha a betegség több mint öt napig fennáll.

Mi az a kötőhártya-gyulladás?

A pontosabb válasz az, hogy a kötőhártya-gyulladás a szemet fedő átlátszó membrán, a konjunktíva (kötőhártya) gyulladásos megbetegedése.

A kötőhártya-gyulladást bakteriális vagy vírusos fertőzés is okozhatja. A kettő közötti különbség nem mindig egyértelmű. A bakteriális kötőhártya-gyulladás esetén általában nagyobb mértékű a szem éjszakai kérgesedése. Ezt a szem váladékozása okozza. Míg a vírusos kötőhártya-gyulladás általában egy szemre terjed ki, addig a bakteriális változata rendszerint mindkét szemre.

A bakteriális változat antibiotikumokkal kezelhető. A vírusos változat lefutását általában egyszerűen meg kell várni. Ha azonban öt nap után nem tapasztal javulást, keressen fel egy orvost.

A kötőhártya-gyulladás kezelése

Ahogy említettük, a kötőhártya-gyulladás általában öt nap után magától elmúlik. Ha szeretnénk meggyorsítani a bakteriális kötőhártya-gyulladás elmúlását, a legtöbb gyógyszertárban kaphatók recept nélkül megvásárolható, csepp formátumú antibiotikumok.

A kötőhártya-gyulladás természetes módon is kezelhető otthon meleg borogatással. Ez némi enyhülést adhat, ahogyan a pihenés és a relaxáció is. Ne nézzen tévét, és határozottan ne használjon törülközőt borogatásként. Ezáltal mások is elkaphatnák a fertőzést, mégpedig gyorsan.

Ahogy Ön is elképzelheti, egyáltalán nem jó móka, ha az egész család tapasztalja a kötőhártya-gyulladás jeleit és tüneteit. Amint észleli a fertőzést, kövesse az itt feltüntetett általános lépéseket. Ha a probléma nem múlik el, keresse fel háziorvosát. Így a gyógyulás felé haladhat ebből a bosszantó, ám jobbára ártalmatlan szembetegségből.

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Több cikk