Könnyező szemek

A szemei nedvesebbek, mint ami Ön szerint normális lenne?

Ha szemei pirosak, és könnyeznek, annak számos oka lehet. Ha az okozó egy külső irritáló tényező, a szem reakciója teljesen normális lehet.

A könnyek segítik a szem megnyugtatását, gondoskodva azok nedvességéről. Ha porral vagy füsttel találkozunk, a szem a könnyekkel állít fel védelmi vonalat. De mi a helyzet, ha folyamatosan könnyezik a szeme, még környezetváltás esetén is?

Tekintsük át a lehetséges okokat és megoldásokat.

A szemkönnyezés okai

Ha szemei pirosak és könnyesek, az egyik fő bűnös az allergia lehet. Ha kiskorában nem is volt allergiás, a test az öregedéssel változik, és ami az egyik évben nem volt probléma, a következőben azzá válhat.

A környezetváltás is kiválthat allergiás reakciót.

Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy pollennel vagy parlagfűvel szennyezett környékre költözött – az okok jóval kifinomultabbak is lehetnek. Tegye fel önmagának az alábbi kérdéseket:

  • Nemrég új lakásba költözött?
  • Bármelyik barátja nemrég új kisállattal gazdagodott?
  • Munkahelyet váltott?

Ezek mindegyike új irritáló anyagokat jelenthet a szemnek.

Egy új ház vagy lakás – még ha nagyon tisztának is tűnik – olyasmit rejtegethet, amely szemkönnyezést okoz Önnél. Egy új irodai munkahelyen levegő áramolhat a szemeire, kiszárítva őket, és nagy megterhelést okozva nekik, hogy fenn tudják tartani a nedvesség szintjét. A barátja új kisállata pedig kis mennyiségű szőrt vagy elhalt hámsejteket juttathat a szemébe – még akkor is, ha nem látogat el a barát lakásába.

Ha a fentiek egyike sem igaz Önre, más tényezők is okozhatják a túlzott könnyezést. Az egyik ilyen tényező az életkor.

A szemkönnyezés kezelése: mit tehet?

Ahogy öregszünk, a könnyeink minősége csökken. Ne feledje, hogy a könny nem egyszerűen víz. Testünk olyan keveréket alkot, amely alkalmas a szem nedvesítésére. Ha a szem nem kapja meg a szükséges nedvességet, ellensúlyozásképpen könnytermelésbe foghat, és ez okozza a szemkönnyezést.

Ha az állapot krónikus, orvosa tájékoztatja a megoldás lehetőségeiről. Fontos, hogy tegyen valamit.

A szemkönnyezés fakadhat olyasmiből, amit könnyű kezelni, tehát nincs oka halogatni. Ha az állapota műtétet igényel, ez általában járóbeteg-ellátás keretében megoldható. Miért ne intézné el hamar, hogy jobban élvezhesse az életet?

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Több cikk