Mi a glaucoma?

Valószínűleg már hallotta a glaukóma vagy zöldhályog kifejezést, ám nem biztos, hogy pontosan tudja, mi is az – azonkívül, hogy ez egy látásprobléma.

Íme a glaukóma Ön által keresett (hétköznapi) meghatározása.

Ez a szem betegsége, ahol a látóideg sérülése látásvesztéshez vezethet. A glaukóma a vakság második leggyakoribb oka, és elsősorban 60 éves kor felett fordul elő, azonban 40 éves kor felett is lesújthat. Megelőzése ugyan nem lehetséges (legalábbis a jelenlegi technológiákkal), de korai észlelés esetén sikeresen diagnosztizálható és kezelhető.

A glaukóma különböző fajtái

A glaukóma nem egy típusra korlátozódik. Valójában inkább a szem rendellenességeinek egy csoportjaként értelmezhető. Két ilyen rendellenesség:

Nyitott zugú glaukóma

Ebben az esetben a csarnokvíz nem ürül megfelelően a szem belsejéből, így megemelkedik a szem belső nyomása, és fokozatosan romlik a látásminőség. Ez hosszú idő alatt történik meg, így az észlelése nehéz lehet, hacsak nem jár rendszeres glaukómaszűrésre a szemészéhez.

Zárt zugú glaukóma

Itt is az történik, hogy a csarnokvíz nem tud elfolyni a csatornák elzáródása miatt. A különbség az, hogy itt az írisz nem nyílik ki olyan szélesre, mint kellene. A magas szemnyomás is jóval gyorsabban áll elő. Ilyenkor súlyos fejfájást és émelygést érezhet, és azonnali orvosi segítségre van szüksége.

A glaukóma műtéti és egyéb kezelése

Mivel a glaukóma hatásainak visszafordításához a csarnokvíz leeresztése szükséges, erre bizonyos műtéti eljárások alkalmasak. Lézer segítségével enyhíthető a szem egyre növekvő belső nyomása.

Egy kevésbé drasztikus módszer a vényköteles gyógyszerek alkalmazása. Ezek eredményessége gyakran attól függ, hogy milyen korán észlelik a glaukómát, és milyen szintű nyomás alakult ki a szemben. A szemsebész részletesebben el tudja magyarázni, melyik megközelítés a legjobb Önnek.

Habár a glaukómára nincs bevált gyógymód, kordában tartása és kezelése lehetséges. Mint sok más betegség esetén, a korai észlelésnek itt is fontos a szerepe. Rendszeresen keresse fel szemészét, még akkor is, ha nincs problémája.

 

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Több cikk