Mi a szürkehályog?

A szürkehályog elhomályosítja a szemlencsét, így nehezebb a tiszta látás. Ez akkor fordulhat elő, ha a fehérjék lerakódása homályos réteget formál a lencsén.

Ahogy Ön is sejtheti, így kevesebb fény tud bejutni a szembe.

Ez egy kicsit olyan, mint a fényképezőgép lencséjén kialakuló pára, amelytől nehezebb éles képet készíteni.

A szürkehályog tünetei

A szürkehályog problémákat okozhat az éjszakai vezetésnél, mivel a sofőr fénygyűrűket láthat a közeledő autók fényszórója körül. Ez a tükröződés nappal is előfordulhat, a már említett „ködös látással” együtt.

A szürkehályog kialakulása a szemben gyakran eltart bizonyos ideig, és ezért társítjuk ezt a betegséget az idősebbekhez. Azonban akár újszülötteknél is kialakulhat.

A szürkehályog műtéti kezelése

A szürkehályogműtét elsőre ijesztő lehet, azonban rendkívül gyakori eljárás, és járóbeteg-ellátás keretében is elvégezhető. Beszéljen egy oftalmológussal (azaz szemsebésszel) a lehetőségeiről és az orvosi ajánlásokról.

Helyi érzéstelenítést kap, és ultrahanggal törik fel a hályogot, hogy ismét tisztán láthasson. Habár ez egy műtéti beavatkozás, nem egy vidám nap a strandon, a folyamat általában gyors és egyszerű.

Más esetekben mesterséges lencsét illeszthetnek be. Ha mindkét szemen szürkehályog van, két műtéti alkalomra számíthat, hogy az egyik szem teljes gyógyuláson mehessen át a másik operációja előtt. Ismét a szemsebész tud további tanácsot adni az Ön konkrét igényeivel kapcsolatban.

A szürkehályog megelőzése

A „Nurses’ Health Study” elnevezésű tanulmány rámutatott, hogy a sok C- és E-vitamint, valamint luteint és zeaxantint tartalmazó egészséges étrenddel tehet a szürkehályog ellen.

Ha tehát friss, leveles zöldségeket fogyaszt, és nem dohányzik, azzal lelassíthatja a hályog kialakulását, ahogyan ez a tanulmány és mások is kimutatták.

Ez azt jelenti, hogy ha sok kelkáposztát eszik, tökéletesen elmúlik a kialakult hályog? Nem. Ehhez továbbra is fel kell keresnie a szemsebészt. A kelkáposzta, a spenót és a barna mustár azonban segíthet a hályog kialakulásának aktív megelőzésében.

Ha jelenleg szürkehályog van a szemén, beszéljen szemész szakorvosával a teendőkről. Lehet, hogy azt javasolja, várjanak a műtéttel. Ha azonban nem, nincs oka elhalasztani a tiszta látás élményét. Az eljárás viszonylag egyszerű és gyakori.

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Több cikk