Mi a presbyopia?

Ha már elmúlt 40 éves, úgy érezheti: hosszabb karokra lenne szüksége, hogy élesen láthassa az étlapot vagy az újságot. Ha ez a helyzet, üdvözöljük a presbyopia világában!

A presbyopia röviden egy olyan látáshiba, amely által mindenki érintetté válik 40 és 45 éves kora között. Ekkor a közeli tárgyak kezdenek homályosnak tűnni.

Ha szeretné élesen látni egy könyv betűit, lehet, hogy a szemétől e-g-y-r-e távolabbra kell nyújtania a karját. A karjait viszont csak véges távolságra tudja kinyújtani.

Mit tehet a presbyopia korrekciója érdekében? Olvasson tovább!

A presbyopia pontosabb definíciója

Ahogy említettük, a presbyopia egy bizonyos életkortól kezdve kivétel nélkül mindannyiunkat érint.

Elterjedt, és szerencsére könnyedén korrigálható látáshiba. Ám valószínűleg elgondolkodott rajta, hogy mi okozhatja a presbyopia kialakulását a negyvenes éveink közepén. Itt a válasz.

A szemén belül, közvetlenül az írisz alatt található a kristálylencse. Ez segíti elő a fény törését vagy hajlítását a szemben, hogy az a retinára jusson. Nagyon hasonló elven működik, mint egy fényképezőgép-lencse, amely a fókuszálás érdekében korrekciót végez. Ahogyan öregszünk, a kristálylencse elveszti rugalmasságát, és ez egészen a hatvanas éveink elejéig egyre rosszabb lesz. Ennek köszönhetően a szem nem képes olyan hatékonyan fókuszálni, mint fiatalabb korban.

Most azon merenghet, hogy léteznek-e szemgyakorlatok a presbyopiára, amelyekkel ez megelőzhető.

Sajnos a válasz: nem.

Vannak azonban bizonyos lépések, amelyekkel javítható a már kialakult probléma.

A presbyopia korrekciója

Ha Ön vagy családtagjai presbyopiás tüneteket észlelnek – homályos látást vagy nehézségeket tapasztalnak a közeli tárgyakra való fókuszálásban –, keressenek fel egy szemészt.

Ne feledje, hogy hacsak a kérdéses személy nem múlt el 40 éves, nem presbyopiás látásról van szó. Az ok hiperópia, vagy gyakoribb elnevezéssel „túllátás” vagy „távollátás” lehet. A tünetek ugyan látszólag hasonlóak, de más látáshibáról van szó. (További információk a hiperópiáról.) A szemtengelyferdülés (asztigmia) egy másik lehetőség.

Ha már biztosan tudja, hogy presbyopiás, ideje körülnézni a korrekciós lehetőségek között.

Presbyopiás szemüveg

A látáshiba függvényében lehetséges, hogy csak olvasáshoz van szüksége szemüvegre. Emiatt az ilyen szemüveget gyakran nevezik „olvasószemüvegnek”. De mit tehet, ha nyilvános helyen nem szeretne szemüveget viselni? Van más lehetőség is...

Kontaktlencsék presbyopiára

A multifokális kontaktlencsék segítségével elolvashatja a közeli és a távoli feliratokat, a szemüveget pedig a zsebében tarthatja. A mai szilikon-hidrogél kontaktlencsék sokkal kényelmesebbek, és jóval tovább viselhetők, mint az egy évtizeddel ezelőtti társaik.

Presbyopiás műtét

A látáshiba korrekciójára műtéti eljárások is léteznek. A LASIK vagy CK („konduktív keratoplasztika”) eljárás monovision megoldást jelenthet a presbyopiára. Ezzel lényegében az egyik szem fókuszál a távoli tárgyakra, a másik pedig a közeliekre.

Furcsán hangzik? Valójában nincs benne semmi furcsa.

Visszatérve a fényképezőgépes analógiára, ez egy kicsit olyan, mint két lencse használata – egy teleobjektív lencse a távoli képekhez, valamint egy makró lencse a közeli, kisméretű tárgyakhoz. A presbyopiára létező monovision kontaktlencsék pont ugyanígy működnek.

Nem kell hagynia, hogy a presbyopiás látásproblémák levertté tegyék. Mindannyiunkat érint, és – ahogyan körüljártuk – számos opció létezik a javítására. Ha elmúlt 40, és szeretné tudni, hogy presbyopiás-e, foglaljon időpontot optometristájához még ma.

A látáshiba csak rosszabbodni fog, és nincs oka arra, hogy eltűrje a homályos látással járó fejfájást és nehézségeket. Tegye meg a megfelelő lépéseket a világ éles látása érdekében még ma.

 

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Több cikk