Mi a távollátás?

A távollátás (vagy orvosi nyelven: „hiperópia”) a gyakori elnevezése annak a látáshibának, amikor a közeli tárgyak homályosak, azonban a távoli tárgyak élesen látszanak.

A tévézés tehát problémás lehet, de egy hirdetőtábla valószínűleg tisztán látszik. Ez a távollátás – azaz a távoli dolgok éles látása. Ez a rövidlátás ellentéte. (További információk a rövidlátásról.)

Távollátás vagy presbyopia...? Lássuk csak.

Ha úgy gondolja, hogy a távollátás tüneteit észleli, először végezzünk egy kis nyomozómunkát. A probléma az optometristák által „presbyopiának” nevezett állapot lehet. Sok tünet pontosan megegyezik (pl. homályos látás bármilyen közeli felirat olvasásakor, és éles látás távolra).

A presbyopia és a távollátás közötti fő különbség az aktuális életkor. Ha elmúlt 40 éves, és most kezdi észrevenni, hogy a szeme nem tud a kisebb méretű szöveg olvasásakor fókuszálni (különösen gyenge fényviszonyok mellett, például éttermekben), valószínűleg presbyopiája, nem pedig távollátása van.

Mindkét látáshiba igen elterjedt és egyszerűen korrigálható, csak különböző típusú szemüveg vagy kontaktlencse szükséges hozzájuk. Érdeklődjön szemészénél. (A presbyopiáról is bővebben tájékozódhat.)

Mi okozza a távollátást?

A távollátás számos tényezőből fakadhat, ám a bűnös általában az örökletesség.

Ha távollátása van, a pupillákba jutó fény nem a retinán fókuszálódik, ahogy kellene. Ezt okozhatja az, hogy a szem rövidebb a normálisnál, és így a kép fókuszpontja egy kicsit a retina mögé esik. Emiatt homályos a kezében tartott újság, miközben minden távoli dolog jól látszik.

A távollátás korrekciója

Létezik gyógymód a távollátásra...? Nincs egy varázslatos pirula, amelyet bevehet, ám számos egyéb opció létezik.

Kontaktlencsék távollátásra

A szférikus kontaktlencsék korrigálják a homályos, távollátást tapasztaló látást. Vegye figyelembe az összes lehetőséget, például hogy milyen gyakran cserél kontaktlencsét, vagy mennyi ideig viseli egy napon belül.

Dioptriás szemüveg

A távollátás korrekciójának másik lehetősége a szemüveg. A kontaktlencse és a szemüveg közötti választás életstílus kérdése. Vegye figyelembe mindkét lehetőséget.

A szem lézeres műtétje

Távollátás esetén a LASIK műtét is opció. A szemsebész a lézer segítségével átformálja a szaruhártya egy részét. Ha ezt fontolgatja, gondoljon a költségekre is. A biztosítás nem mindig fedezi a LASIK műtétet. Érdeklődjön a biztosító képviselőjénél, hogy mit fedez a biztosítása.

Ahogyan megtudhattuk, a távollátás nagyon gyakori, és egyszerűen korrigálható. Ha nehezen olvassa el a kisméretű betűket, illetve enyhén homályosan látja a közeli tárgyakat vagy embereket, keressen fel egy szemészt. Ő felméri az Ön látását és lehetőségeit.

Ráadásul fájdalommentes eljárásról van szó, amely nem is túl időigényes.

Néhány átmeneti betegséggel szemben – mint amilyen például az egyszerű megfázás is – a távollátás nem múlik el valamilyen korrekciós lépés nélkül. Miért hagyná ki, hogy tisztán láthasson az életben?

 

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Több cikk