Szemallergiák

Ó, a tavasz!

Az áprilisi záporok és a májusi virágok ideje. Sokunknak pedig a szezonális allergia és az égő, viszkető, vörös szemek visszatérése.

Ha ezt a helyzetet azonnal átérzi, azzal nincs egyedül. A szemallergia igen elterjedt jelenség.

Mit tehet a szemallergia ellen? Rengeteget.

Könnyezés, allergiás szem, viszketés... jaj!

A szemallergia tünetei az évben bármikor megjelenhetnek. Ez függhet a tartózkodási helyétől és az allergia típusától is: szezonális allergia, amely általában az év felében gyötör, vagy állandó allergia, amely egész évben jelen van.

A szemallergiát számos külső tényező okozhatja. A szezonális allergiát a szabad levegőben megtalálható allergének okozzák, például pollen, parlagfű, füvek stb. Az állandó allergiának különböző kiváltó okai vannak az állati hámsejtektől kezdve a poratkákig.

Egy fontos megjegyzés: Ha viszket a szeme, és egyéb allergiás tüneteket tapasztal, jó ötlet felkeresni az orvost egy professzionális diagnózis felállítása érdekében. Ezt ugyanis más is okozhatja az allergiához hasonló tünetekkel, például árpa, amely egy felduzzadt mirigy a szemhéjon, vagy akár kötőhártya-gyulladás, egy igen ragályos fertőzés. (Erről itt kaphat további információkat.)

A szemallergia kezelése

A felírt gyógyszereken kívül természetes otthoni módszerekkel is enyhítheti az allergiát.

Kezdje a kiváltó ok elkerülésével (ha ez lehetséges). Talán egyértelműnek hangzik, de egy kis tervezés később tüsszentésmentes és allergénekben szegény körülményeket hozhat Önnek.

Ha szezonális allergiában szenved, kerülje a szabadtéri tevékenységeket szeles tavaszi és nyári napokon. Egy tavaszi zápor csodát tehet a pollennel; a kerti munkákat tartogassa az eső utáni napokra.

Érdemes lehet akár a cipőt is kint hagyni, hogy ne hordja szét a pollent a lakásban.

További antihisztamin-mentes ötletek allergiára

Habár a lepedők és a párnahuzatok kiteregetése nagyszerű környezetvédelmi szempontból (és jót tesz a villanyszámlának), érdemes lehet elektromos szárítógépet használnia azokon a napokon, amikor magas a pollenkoncentráció. Egyébként az éjszakai tüsszögést és szemkönnyezést kockáztatja, ahogyan a szennyezett anyagon fekszik.

Próbáljon ellenállni a késztetésnek, hogy a kezével dörzsölje a viszkető szemet. Ez csak súlyosbíthatja a szemallergiát.

Az arc megmosása és a víz fröcskölése a szemtől kifele szintén segíthet a pollen és más irritáló anyagok lemosásában. Először mossa meg a kezét szappannal, majd mossa meg az arcát anélkül. A szappan is irritálhatja a szemét.

Mindannyian mások vagyunk. Mint mindig, konzultáljon kezelőorvosával az Önnek leginkább megfelelő szemallergia-kezelésről.

Kontaktlencsék és az allergia

Ha allergiásként kontaktlencsét visel, valószínűleg átélt már olyan napokat, amikor órákat szeretett volna a zuhany alatt tölteni. Megértjük. Ám mielőtt kihagyná a munkát vagy az iskolát, megtehet bizonyos lépéseket a szem viszketésének és pirosságának enyhítésére.

Tisztítsa meg a kontaktlencsét, és tartsa be a gyártó által javasolt viselési periódust. Ne felejtse el ezt a fontos lépést! Írjon önmagának jegyzetet. Készítsen emlékeztetőt e-mailben vagy SMS-ben.

Tartsa mindig magánál a nedvesítőcseppet. Ez mindig jó ötlet, de magas pollenkoncentrációjú napokon egyenesen kötelező.

Ha lehetséges, váltson napi kontaktlencsére a kétheti vagy havi kontaktlencsék helyett. Így csökkentheti az allergének számát a szemben.

A szemallergia nem jó mulatság. Ám bizonyos lépésekkel javíthatjuk a helyzetet. Kérdezze meg szemész szakorvosát vagy háziorvosát a következő alkalommal az Önnek megfelelő lépésekről.

 

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Több cikk