Szemszárazság

Egész napos kényelmünk érdekében automatikusan pislogunk. Ezzel gondoskodunk szemeink síkosságáról és nedvességéről, hogy ne érezzük száraznak őket. Ha átélte már, amint forró és száraz szél fúj az arcába, ismeri a kellemetlen, „smirglis” szem érzését.

Egyesek azonban folyamatosan érzik ezt a száraz, irritáló érzést a szemeikben. Időnként a szem nem termel elegendő könnyet a szem nedvességének megőrzéséhez, és ilyenkor a könnyek nincsenek megfelelően elvezetve. Ez az állapot gyakori, ahogy öregszünk. Orvosi nyelven ez a „keratokonjunktivitisz szikka”, ám Ön valószínűleg „szemszárazság” néven ismeri.

A szemszárazság tünetei

A szemszárazság főként a 40 év felettieket érinti. Néhány tünete:

  • viszkető szem;
  • vörös, véres szem;
  • megnövekedett fényérzékenység.

Ha az jut eszébe: „hiszen a múlt héten pont ezt éreztem”, gondoljon vissza, hogy mit csinált akkor. Valamikor mindannyiunknál előfordult a vörös és száraz szem. Forró és szeles környezetben tartózkodott? Esetleg olyan irodában, ahol folyamatosan áramlik a levegő az arcára, illetve egyfolytában, hosszú ideig nézi a számítógép vagy a tévé képernyőjét?

A folyamatos légmozgás kiszáríthatja a szemet, és ha tartósan nézzük a monitort, sokszor nem pislogunk olyan gyakran, mint kellene. Ilyenkor a szem nem kapja meg a megfelelő nedvességet.

Ha nem túrázott a Szaharában (vagy legalábbis nem nézett róla hosszú természetfilmet a tévében), szemei mégis gyakrabban szárazak, mint korábban, lehetséges, hogy szemszárazságban szenved.

A szemszárazság kezelése

Habár gyakori betegség, a szemszárazságon mégsem „esik majd túl” úgy, mint egy egyszerű megfázáson. A szemész által felírt kezelést szigorúan be kell tartania, ha valóban enyhíteni szeretné az állapotát.

A kezelés az alábbiakból állhat:

 Szemcseppek – krónikus szemszárazság esetén a napközbeni műkönnyhasználat segíthet. Ne feledje, hogy a könny nem egyszerűen víz. Más összetevőket is tartalmaz, amelyek segítenek a fertőzések legyőzésében és a szem nedvességének megőrzésében.

Ne gondolja, hogy elegendő, ha vizet fröcsköl az arcára. Nem az.

Kenőcsök és más szerek – ha segítségre van szüksége a könnyezés elindításához, egyes receptre kapható gyógyszerek segíthetnek. Érdeklődjön szemész szakorvosánál.

Műtét – szemszárazság esetén műtétileg elzárhatók a könnycsatornák. Miért tennénk ilyet? Mivel így több könny őrizhető meg a szem körül, amely így nedves marad.

Nem létezik egységes módszer, amely mindenkinél enyhíti a szemszárazságot, de az itt megemlített módszerek másoknál már beváltak. Konzultáljon optometristájával vagy oftalmológusával arról, hogy megfelelők-e Önnek ezek a kezelések.

 

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

Több cikk