Úszás kontaktlencsével

Azon gondolkodik, hogy kontaktlencsét viselve szeretne úszni? Ne tegye.

Az Amerikai Optometristák Szövetsége (AOA), valamint az Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) nem ajánlja, hogy vízbe menjen, miközben kontaktlencsét visel. Ez a tavakra, a tengerekre, a medencékre, a jakuzzikra és még a zuhanyzókra is egyaránt vonatkozik.

Miért? A víz láthatatlan fenyegetéseket tartalmazhat a szemére nézve. A kontaktlencséken megtapadhat néhány ilyen mikroorganizmus, ami káros utóhatásokkal járhat.

Az egyik ilyen fenyegetés az akantamőba keratitisz. Az akantamőbák igen elterjedt, mikroszkopikus organizmusok, amelyek a talajban és a tavak vizében fordulnak elő. A „keratitisz” a szaruhártya gyulladását jelenti.

Az AOA szerint az akantamőba ritkán okoz fertőzést. Ha azonban mégis lecsap az akantamőba keratitisz, az igen súlyos károkat okozhat, és még a látását is veszélybe sodorhatja.*

Az akantamőba keratitisz néhány tünete az AOA szerint:

  • pirosas, fájdalmas szemfertőzés;
  • homályos látás és idegen test érzete, könnyezés és fényérzékenység;
  • szokatlanul hosszan tartó szempirosság és -irritáció, még a kontaktlencsék eltávolítása után is.

Az olyan organizmusok, mint az akantamőba, általában kimosódnak a szemből, ha nem visel kontaktlencsét. Azonban a fertőzés még a lencsék viselése nélkül is előfordulhat.

Ne használjon csapvizet a kontaktlencsék öblítéséhez vagy tárolásához.

Jó oka van, hogy a szemész által felírt megfelelő termékekkel kell megtisztítanunk és fertőtlenítenünk az eltávolított, majd újra behelyezett kontaktlencsét – így megszabadulhatunk az organizmusoktól, és megőrizhetjük a szem egészséges állapotát.

A legjobb eredmények érdekében alkalmazza a „dörzsöléses-öblítéses” módszert, még akkor is, ha „dörzsölésmentes” oldatot használ.

A napi eldobható kontaktlencsék használatával csökkenthető a szemfertőzések kockázata. Azonban tartsa szem előtt, hogy ezekkel sem iktatható ki teljes mértékben a fertőzés veszélye. A napi eldobható lencsék használata azonban más haszonnal is jár, például szükségtelenné válik a napi tisztítási rutin, és mindennap friss, új pár lencsét helyezhet be.

Mindig tartsa be a szemész szakorvos javaslatait a kontaktlencsék viselésére és tisztítására vonatkozóan. Ne próbáljon aprópénzt spórolni azzal, hogy a régi kontaktlencse-tisztító oldatot új oldattal önti fel.

Az AOA ajánlásai közé tartozik az is, hogy háromhavonta, vagy akár gyakrabban cserélje le a kontaktlencsetartó tokot. Tartsa távol a vécétől, valamint a tisztítások között tartsa nyitva és szárazon a tokot.

 

Ha kontaktlencsét visel, fontos a jó higiéniás szokások követése.

Kérjen útmutatást szemészétől a kontaktlencsék ápolásáról

Az optometrista nemcsak azért van, hogy egyszerűen új lencsét írjon fel Önnek.

Nyugodtan tegyen fel kérdéseket a kontaktlencsék viselési elveiről, ha az orvos által elmondottakból bármi nem egyértelmű Önnek. Ha pedig szemfájdalmat tapasztal, akár visel lencsét, akár nem, azonnal keressen fel egy szakorvost.

Csak két szeme van. Ügyeljen rájuk!

 

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szemész szakorvosát.

* Az Amerikai Optometristák Szövetsége

Több cikk