június 06, 2013

MANCHESTER, ANGLIA, 2013. június 6. – A napilencse viselők szokásainak alapos ismeretét, az illesztők igényeit és az anyagtechnológia új eredményeit ötvözve a CooperVision Inc. ma bemutatta a MyDay™ napi kihordású lencséket a British Contact Lens Association (BCLA) klinikai konferenciáján és kiállításán.

Az új, egyedülálló kémiai szerkezettel rendelkező MyDay™ lencsék (stenfilcon A) hatékony csatornákat biztosítanak a szaruhártya oxigénellátásához. A kívánt oxigén-áteresztő képesség eléréséhez kevesebb szilikon szükséges, így a hatékony szilikonhálózat több hidrofil anyag beépítését teszi lehetővé. Ennek eredményeképpen a lencse felülete jobban nedvesedő, a lencse víztartalma magasabb, a modulusa alacsonyabb, ezáltal lágyabb lencséket és kényelmesebb viselést biztosít.

Mindebből következően a MyDay™ lencsék a komfortérzet, a kezelhetőség és az oxigén-áteresztés optimális egyensúlyát nyújtják mind az illesztők, mind a viselők számára az egészséges kontaktlencse-viselés élménye érdekében. A lencsék várhatóan 2013 szeptemberétől lesznek kaphatók Európában, míg a globális bevezetés 2014-ben kezdődik meg.

„Ahogyan a napi kihordású szilikon-hidrogél lencsék generációja megjelent, türelmesek maradtunk, időt szántunk egy olyan lencsetípus kidolgozására, amely az ipar és a kontaktlencse-viselők összes fontos igényét kielégíti” – mondta Dennis Murphy, a CooperVision globális értékesítési és marketing részlegének ügyvezető alelnöke.

„A MyDay™ a szilikon-hidrogél lencsék új lépcsőfokát jelenti. A mai generáció számára terveztük; azoknak, akik gyorsabban, okosabban és hatékonyabban élik az életüket, akik szeretnének mindent megtapasztalni, amit csak a világ kínál, és mindezt könnyedén. A MyDay™ egészségesebb viselést ígér, ugyanakkor minimalizálja a lencsékkel való foglalkozás időigényét, valamint a lencseviselés esetlegesen zavaró érzését” – tette hozzá.

A klinikai vizsgálatok szerint 10-ből 9 páciens elégedett a MyDay™ lencsék nyújtotta komfortérzettel. Egy bilaterális, randomizált, kétszeresen fedett vizsgálatban, mely során a lencseviselők összehasonlították a jelenlegi piacvezető napi kihordású kontaktlencsét a MyDay™ lencsével, a MyDay™ minden szempontból jobban teljesített: kényelem, szárazságérzet, kezelhetőség (5:1 arányban!) és általános elégedettség. Továbbá, a napilencsék kéthetes viselését követően a MyDay™ lencsék magas oxigén-áteresztő képességének köszönhetően csökkentette a vörös szem effektusok számát. Keith Tempany illesztő és az egyesült királyságbeli Broadstone-ban működő neves „Tempany’s” optikai és kontaktlencse szaküzlet tulajdonosa kipróbálta a lencséket, és a következőképpen nyilatkozott: „Véleményem szerint a MyDay™ a maga nemében egyedülálló: egy kompromisszumok nélküli napi kihordású kontaktlencse. Az új szilikon vegyület felhasználásával készült MyDay™ lencsék a napi használat során még a szükségesnél is nagyobb mértékű oxigén-áteresztést biztosítanak. A magas víztartalom javítja a lencsék mozgását és jobb komfortérzetet nyújt. A hidrogélhez hasonló rugalmassági modulus remek kezelhetőséget tesz lehetővé, továbbá gyengéd a szem szöveteihez, így a jelenlegi napi kihordású hidrogél lencséket viselők könnyedén átállíthatóak erre. Szerintem nagy igény lesz a lencsére olyan praxisok körében, ahol tudják, hogy mit várnak a napi kihordású lencsét viselők egy optimalizált lencsétől.”

Mark Harty, a CooperVision európai elnöke elmondta: „Nagy örömünkre szolgál, hogy egy olyan vadonatúj terméket juttathatunk piacra, amely örökre megváltoztatja a napi kihordású kontaktlencsék piacának képét. Tudjuk, hogy jelenleg a szilikon-hidrogél a mindennapi viselők körében legkedveltebb alapanyag, ennek ellenére a forgalomban lévő lencséket néhány illesztő és viselő továbbra is nehezen illeszthetőnek, nehezen kezelhetőnek és a nap végén kényelmetlennek tartja.

Az a célunk, hogy a MyDay™ bevezetésével az egész iparágat előbbre vigyük, illetve segítsünk a szemészeti szakembereket abban, hogy még több viselőnek ajánlják a szilikon-hidrogél lencsék előnyeit, melyek a kényelem, a kezelhetőség és az oxigén-áteresztés optimális egyensúlyát nyújtják az egészséges kontaktlencse-viselési élmény érdekében. Biztosak vagyunk abban, hogy ha a viselők egyszer kipróbálják a MyDay™-t, többé nem térnek vissza a régi lencséjükhöz.

A MyDay™ lencsék a következő tartományban lesznek elérhetőek: -10.00 - +6.00 D (-6.00 - +5.00 D 0.25 D lépésköz;-6.00 - -10.00 D és +5.00 - +6.00 D 0.50 D lépésköz) A lencse bázisgörbülete 8.4 mm, átmérője 14.2 mm, középvastagsága 0.08 mm, szélvastagsága pedig 0.07 mm. A viselők szemét UV-szűrő védi, amely az UVA sugárzás 85%-át, az UVB sugárzás 96%-át kiszűri.