Karbonlábnyom-csökkentés a forrásnál ISCC PLUS tanúsítvánnyal rendelkező műanyaggal†‡2,3

Úgy tűnik, lehetetlen elképzelni a mindennapjainkat műanyag nélkül, és jó okkal: ez egy tartós, sokoldalú és könnyű anyag. Viszont ugyanaz a tartósság, amely a műanyagot széles körben elterjedtté tette, két olyan jelentős kihívást is magában rejt, amelyek hatással vannak a környezetünkre: az előállítás és az eltávolítás módja.

A műanyag ellensúlyozására és visszanyerésére irányuló erőfeszítéseink révén már ma is lépéseket teszünk annak érdekében, hogy megbirkózzunk az egyik legnagyobb kihívással, a műanyagok megsemmisítésével.§ Jelenleg a műanyagok előállítási módjaival összefüggő megoldáson dolgozunk azzal, hogy alaposabban megvizsgáljuk a kapcsolódó beszállítóinkat és a cégünk által felvásárolt műanyagok előállítási módját. 

Az ISCC PLUS tanúsítvánnyal rendelkező műanyagok beszerzésével így már ma is előmozdítjuk a „Jobbá tett műanyag” kezdeményezést.*‡1,2,4 

MŰANYAGOKRA VONATKOZÓ SZIGORÚBB ELŐÍRÁSOK BEVEZETÉSE

Az ISCC PLUS tanúsítvány az ellenőrizhető, nyomon követhető és fenntartható műanyaggyártás bizonyítéka.5,6 Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaival összhangban az ISCC támogatást nyújt az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséhez, hogy kedvezőbb körülményeket teremtsen az emberek és a bolygó számára.7,8

A műanyaggyártásból származó, üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése nem egyszerű feladat. Minden egyes lépés fontos szerepet tölt be a folyamatban: az ellenőrzött és nyomon követhető, fenntartható forrásból származó olyan alapanyagok, mint például a bioalapú olajok használatától egészen az olyan, hatékonyabb gyártási technikákig, amelyek minimalizálják a gyártóüzemen belüli hulladék mennyiségét.6,9 Az ISCC PLUS tanúsítvánnyal rendelkező műanyagok beszerzésével büszkén támogatjuk azt a nemzetközi tanúsítási rendszert, amely bizonyíthatóan előmozdítja a műanyaggyártással összefüggő alacsonyabb szintű szén-dioxid-kibocsátást.†‡2-4

Az ISCC PLUS tanúsítvány a munkavállalók jogait is tiszteletben tartja, és előmozdítja a fenntartható mezőgazdasági és földhasználati gyakorlatokat.9 Mindezt pedig teljes mértékben átlátható módon éri el – ezzel garantálva azt, hogy az ISCC PLUS tanúsítvánnyal rendelkező műanyag a folyamat minden egyes lépésében megfeleljen ezeknek az elveknek.9,10 

Az ISCC PLUS tanúsítvánnyal rendelkező műanyagok beszerzésével a CooperVision elkötelezte magát amellett, hogy magasabb színvonalat érjen el a műanyagok előállítása terén.‡4 

Miért fontos a „Jobbá tett műanyag”?*1,2

Mert számít, hogyan készül.
Mert mindannyiunknak meg kell tennünk ezt az első lépést.  
Azért, mert ügyfeleinkkel és a szemüveg- és lencseviselőkkel együtt egy szebb holnapon dolgozunk az emberek és a bolygó számára.

A szebb holnap ma kezdődik, velünk.
 

* A szakmailag felülvizsgált tanulmányok szerint a megújuló forrásból származó alapanyagok felhasználásával készített polipropilén (PP) alacsonyabb karbonlábnyomot eredményez. A CooperVision műanyagainak beszállítója megállapította, hogy a PP gyártása fosszilis alapú nyersanyagok felhasználásával 1,63 kg CO2e/kg PP-t termel, míg a PP gyártása ISCC tanúsítvánnyal rendelkező nyersanyagok felhasználásával -0,82 kg CO2e/kg PP-t termel.
† A szakmailag felülvizsgált tanulmányok szerint a megújuló forrásból származó alapanyagok felhasználásával készített polipropilén (PP) alacsonyabb karbonlábnyomot eredményez. A CooperVision műanyag beszállítóinak egyike egy bölcsőtől kapuig való értékelés keretében megállapította, hogy a PP gyártása fosszilis alapú nyersanyagok felhasználásával 1,63 kg CO2e/kg PP-t termel, míg a PP gyártása ISCC tanúsítvánnyal rendelkező nyersanyagok felhasználásával -0,82 kg CO2e/kg PP-t termel.
‡ ISCC PLUS: International Sustainability and Carbon Certification PLUS (Nemzetközi Fenntarthatósági és Szén-dioxid-kibocsátási Tanúsítvány).
§ A Plastic Bankkal folytatott együttműködésünknek köszönhetően.
 

Hivatkozások::
1. CVI dokumentált adatok, 2023. Bölcsőtől a kapuig tartó értékelés beszállítónk biomegújuló nyersanyagairól.
2. Narayan, R. (2011). Carbon footprint of bioplastics using biocarbon content analysis and life-cycle assessment. MRS Bulletin, 36(09), 716?721. https://doi.org/10.1557/mrs.2011.210.
3. CVI dokumentált adatok, 2023. A megújuló bionyersanyagok bölcsőtől a kapuig való értékelését a CooperVision műanyag polimer beszállítóinak egyike végezte.
4. CVI dokumentált adatok, 2024
5. ISCC. https://www.iscc-system.org/certification/iscc-certification-schemes/iscc-plus/. Hozzáférés: 2024. január 25.
6. ISCC PLUS rendszerdokumentum (3.3 verzió). 
7. IPCC, 2022: Éghajlatváltozás 2022: Az éghajlatváltozás mérséklése. A III. munkacsoport hozzájárulása az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testület hatodik értékelő jelentéséhez [P.R. Shukla, J. Skea, R. Slade, A. Al Khourdajie, R. van Diemen, D. McCollum, M. Pathak, S. Some, P. Vyas, R. Fradera, M. Belkacemi, A. Hasija, G. Lisboa, S. Luz, J. Malley, (szerk.)]. Cambridge University Press, Cambridge, Egyesült Királyság és New York, NY, Amerikai Egyesült Államok. doi: 10.1017/9781009157926.
8. ISCC. https://www.iscc-system.org/. Hozzáférés: 2024. január 25.
9. ISCC. Fenntarthatósági követelmények. 3.1 verzió.
10. ISCC. https://www.iscc-system.org/certification/iscc-documents/iscc-audit-procedures/. Hozzáférés: 2024. január 25.