Aktív sport kontaktlencsével

Az igazi sportrajongókat leginkább az érdekli, hogyan tudják növelni teljesítményüket. Válts szemüvegről kontaktlencsére, ez az egyik legegyszerűbb és leghatásosabb módja a teljesítmény növelésének és szemed védelmének!

A kontaktlencsék előnyei sportoláskor

A kontaktlencsék sokfélképpen segítenek a szabad sportolásban:

  • Jobb perifériás látás és akadálytalan kilátás - Még a legjobb keretes sportszemüvegek is korlátozzák a periférikus látást. A lencsék nem korlátozzák a látást, mint a szemüvegkeretek.
  • Kisebb a sérülés kockázata - Esés, vagy játék közben előforduló könyöklés esetén sem kell tartani az üveg okozta sérülésektől.
  • Kisebb torzítás – A  szemüveg lencséje bepárásodhat, leeshet, vagy elmozdulhat sport közben, ezzel torzulást okozva. A kontaktlencsék ezzel szemben stabilak.
  • Jobb védelem – A kontaktlencsék lehetővé teszik szinte mindenféle védőszemüveg, sisak viselését. Sportnál használatos szemvédő viseletekről bővebben.
  • Nagyobb kényelem – Nincs annál kényelmetlenebb és zavaróbb érzés, amikor a szemüveg lecsúszik az orron, amikor igazán aktív az ember. Kontaktlencsével ez az érzés elkerülhető!

Mi a helyzet az UV sugarakkal?

Néhány kontaktlencsefajta pl. Avaira család (link: http://coopervision.hu/kontaktlencsek/avaira-csalad) kontaktlencséi rendelkeznek UV szűrővel. Azonban ezek nem helyettesítik az UV szűrős napszemüvegeket és nem tudják megvédeni a szemhéjat, a kötőhártyát vagy a szem többi külső részét. Bizonyos sportoknál, mint például a téli sportok, ahol a napfény visszatükröződik a talajról, szükség van külön UV védő szemviseletre.

Melyik a legjobb választás?

Az összes kontaktlencsefajta sokkal természetesebb látást biztosít a sportok közben, mint a szemüvegek, fontos, hogy a megfelelő sporthoz megfelelő lencsét viseljünk. A száraz szem problémát jelenthet hideg időjárás esetén sport közben pl. síelés és snowboardozás. Téli sportok esetén a Proclear vonalú kontaktlencse a legjobb választás, amit száraz szemre terveztek.
Az UV szűrős kontaktlencsék, ahogy korábban szó volt róla, jó választást jelenthetnek azoknak, akik a szabadban sportolnak például strandröplabdáznak vagy teniszeznek. Konzultálj orvosoddal az aktív életmódhoz leginkább illő kontaktlencséről!

Amikor a sportnál teljesítményről és kényelemről van szó, a kontaktlencse egyértelműen előnyösebb választás a szemüveghez képest.

További információ az alábbi rövid videón látható, amely összefoglalja a sportolás közbeni kontaktlencse viselés előnyeit.

Több blog poszt